fbpx

Moldova riscă să fie acționată în instanțele internaționale în cazul presiunilor politice asupra concesionarului Aeroportului Chișinău. Declarația lui Goncearenko

Andrei Goncearenko, noul beneficiar al „Komaksavia Airport Invest” Ltd., deținător al 95% din acțiunile companiei Avia-Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, vine cu o serie de precizări în legătură cu informațiile care îl vizează, difuzate în ultima perioadă în presă. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Goncearenko declară, prin intermediul unui comunicat de presă, că informația vehiculată de mass-media despre presupusele probleme cu justiția din Federația Rusă este falsă. Afaceristul susține că nu se ascunde de justiția vreunei țări și că își desfășoară în continuare activitatea, în prezent aflându-se la Moscova.

De asemenea, omul de afaceri afirmă că nu are dubii cu privire la legitimitatea acordului de concesiune în cazul Aeroportului Internațional Chișinău, subliniind că deține argumente juridice serioase într-un eventual litigiu juridic de nivel mondial.

„Declarațiile autorităților puterii executive cu privire la o presupusă ilegalitate a acordului de concesiune surprind, deoarece încalcă principiul separării puterilor. Recunoașterea legalității oricărui contract este o prerogativă exclusivă a instanțelor de judecată, care, în mod repetat, s-au exprimat în această privință. Orice acțiuni ale oficialilor, care contravin deciziilor judecătorești, urmăresc scopuri populiste, vor avea urmări juridice și vor fi atacate în instanțele internaționale. Dispun de mijloace suficiente pentru a angaja companii juridice cunoscute pe plan internațional”, declară acesta.

Andrei Goncearenko susține că îl uimește decizia autorităților de a iniția un litigiu care îl vizează pe un investitor dintr-o țară-prietenă, o hotărâre care comportă cheltuieli mari bugetare, fără un rezultat evident pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. „Cu toate acestea, am încrederea că rațiunea va triumfa și va fi inițiat un dialog cu oficialii Republicii Moldova pe tema implementării acestui proiect investițional ambițios”, subliniază el.

Totodată, prin intermediul aceluiași comunicat, Goncearenko informează că investiţiile de modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău vor fi făcute numai în condiţiile unui climat investiţional favorabil şi având suportul Guvernului Republicii Moldova.

„Chiar din primăvara acestui an intenționez să încep transformările Aeroportului Internațional Chișinău într-un hub aerian transnațional important în regiune. În primul rând va fi construit un Terminal ultramodern, fapt care va conduce la crearea câtorva mii de locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni”, a mai adăugat acesta.

Amintim că prim-ministrul Ion Chicu a cerut Agenției Proprietății Publice (APP) și altor instituții ale statului să evalueze, până la 1 februarie curent, modul în care compania „Avia-Invest”, cea care a luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani Aeroportul Internațional Chișinău, își îndeplinește obligațiunile din contractul semnat cu Guvernul Republicii Moldova în anul 2013.

Citiți și: „Avia-Invest” confirmă că afaceristul rus Andrei Goncearenko a devenit beneficiarul AIC. Prima declarație a noului proprietar

Investitorul Aeroportului din Chișinău: Construcția noului Terminal înseamnă investiții proprii de 200 milioane de euro și mii de locuri de muncă ce vor face din aerogară un hub transnațional

Avia Invest dezminte informațiile apărute în presă: Andrei Goncearenko va figura în Registrul Comercial al Ciprului

Articole asemănătoare

Back to top button