fbpx

Ce alternative are Moldova pentru a nu rămâne fără gaze naturale? Ion Chicu vorbește despre scenariile de rezervă

Premierul Ion Chicu admite riscul că Republica Moldova ar putea să rămână fără gaz la începutul anului viitor, dacă Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge la o înțelegere cu privire la tranzitarea gazului rusesc. Potrivit prim-ministrului, responsabilitatea pentru situația creată aparține inclusiv Guvernul Sandu, subliniind faptul că problema respectivă trebuia rezolvată din timp.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Riscurile sunt de caracter extern. Cel mai mare risc este legat de faptul că, deocamdată, nu există un contract încheiat de „Gazprom” și „Naftogaz” privind tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei. Traseul tradițional pe care noi primeam gaze rămâne incert la data de 9 decembrie. Când am fost la Moscova și am discutat cu conducerea „Gazprom” ne-au spus că negocierile continuă, nu ne-au asigurat 100% că acestea se vor încununa cu succes, dar speranțe există”, a declarat șeful Executivului în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.

Pentru a anticipa riscul enunțat, Ion Chicu spune că Guvernul are pregătite scenarii alternative de aprovizionare cu gaz a țării. Potrivit primului ministru, o soluție ar fi așa-numitul cordon trasnbalcanic Marea Neagră, cu traseul Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova, apoi iar Ucraina.

„Dacă se utilizează acest traseu, atunci gazul va fi tot 172 – 173 de dolari per mia de metri cubi pentru că prețul discutat și agreat cu „Gazprom” este 172 de dolari la hotarul Republicii Moldova. Dar avem și aici riscuri în legătură cu acest traseu, pentru că anumite elemente abia au fost construite și ele trebuie testate. Plus la toate, există mulți operatori pe aceste segmente. Dacă nu-mi scapă, cred că 12 acorduri adiționale vor trebui încheiate între MoldovaGaz și alți operatori”, a explicat Ion Chicu.

Premierul spune că există încă un scenariu de rezervă, dar care presupune scumpirea gazului. Este vorba de aprovizionarea cu gaze de la operatorii care lucrează pe piața ucraineană, românească sau pe cea europeană.

Un al treilea scenariu prevede utilizarea rezervei de stat a păcurii: „Noi avem stocată păcură care ne-ar fi suficientă pentru încălzire în jur de 50 de zile, dar depinde de regimul termic pe care îl vom avea în această perioadă. Nu este cel mai bun scenariu, sper să nu ajungem la el pentru că el vizează doar Chișinăul”, a mai adăugat Ion Chicu.

Citiți și: Nu înghețăm în ianuarie? „Moldovagaz” anunță că va semna până la sfârșitului anului un contract de transportare a gazului prin Bulgaria și România

Ion Chicu liniștește spiritele: Ce spune premierul despre un eventual colaps energetic al țării și acuzațiile liderilor Blocului ACUM?

Maia Sandu: „Politica dezastruoasă a guvernării lui Dodon pune în pericol securitatea energetică a țării”

video | Moldova ar putea rămâne fără gaz și curent în plină iarnă? Platforma DA cere soluții de la Guvern și amenință cu proteste în caz contrar

Articole asemănătoare

Back to top button