fbpx

video | Moldova ar putea rămâne fără gaz și curent în plină iarnă? Platforma DA cere soluții de la Guvern și amenință cu proteste în caz contrar

Platforma Demnitate și Adevăr cere actualei guvernări crearea de urgență a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea Executivului, sectorului energetic, experților naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză la capitolul sistemului energetic și asigurării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reprezentanții Platformei DA acuză Guvernul Chicu că tratează cu iresponsabilitate criza aprovizionării cu gaz. Și asta pentru că divergențele dintre Rusia și Ucraina privind condițiile semnării unui nou contract de tranzit al gazelor nu au fost depășite, iar documentul în vigoare expiră la sfârșitul acestei luni.

„În aceste circumstanțe, Moldova este singura ţară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze și energie electrică, lăsând sute de mii de oameni pradă gerului și întunericului(…) Până la demitearea Guvernului Sandu, noi am ținut în vizor această problemă. Orice guvern responsabil trebuia să aibă 2-3 variante de rezervă. Am văzut mișcări haotice din partea autorităților, se vede că e putred ceva la mijloc. Au rămas trei săptămâni, după care noi putem să rămânem fără energie electrică, gaz și căldură. Vedem acțiuni iresponsabile de la guvern, Dodon și majoritatea parlamenatară”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unui briefing de presă.

Cei de la Platforma DA cer ca MoldovaGaz să inițieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opțiunii în situația în care țara noastră va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alte țari decât Federația Rusă.

„Dacă nu se va ține cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora soluțiile propuse de Platforma Demnitate și Adevăr și nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând țara în frig și întuneric, ne rezervăm dreptul să declanșăm acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor celor vinovați”, a anunțat Năstase.

Amintim că, anterior, fostul șef al ANRE, Victor Parlicov, și expertul în energetică Sergiu Tofilat au declarat că, în cazul în care Ucraina și Rusia nu vor ajunge la un acord privind noul contract de livrare a gazelor naturale, țara noastră ar putea să rămână și fără electricitate.

Cu toate acestea, președintele Igor Dodon a dat asigurări, după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate, că tensiunile politice dintre Ucraina și Rusia nu vor afecta sectorul energetic al Republicii Moldova. Potrivit șefului statului, funizarea de energie electrică și gaz către consumatorii din țara noastră nu va fi întreruptă după 1 ianuarie 2020.

Citiți și: Ion Chicu, la întrevederea cu șeful Gazprom: „Nu vom admite creșterea tarifelor pentru gazele naturale”

„Moldovagaz” și MEI analizează căile de evitare a unei crize a gazelor în Republica Moldova

Articole asemănătoare

Back to top button