Raport Meta: Peste o mie de conturi false, care acționau coordonat și ținteau R. Moldova, au fost șterse

Meta a anunțat în raportul său recent pentru primul trimestru al anului 2024 că a eliminat un total de 1.326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram pentru încălcarea politicii sale împotriva comportamentului neautentic coordonat. Această rețea viza publicul din Republica Moldova și Madagascar.
Rețeaua în cauză includea mai multe clustere de activitate prezente pe diverse servicii online, inclusiv Facebook, Telegram, Vimeo și Change.org. Pentru a-și ascunde originea pe platformele Meta, operațiunea a utilizat tehnici constante de securitate operațională, cum ar fi anonimizatoare de browser și infrastructură de VPN și proxy din Lituania și regiunea Transnistria a Moldovei. Cu toate acestea, erori operaționale au permis descoperirea și conectarea acestor eforturi ca parte a unei activități înșelătoare corelate.
Persoanele din spatele acestei operațiuni foloseau conturi compromise și false, multe dintre acestea fiind detectate și eliminate de sistemele automate și echipele de investigație Meta înainte de această investigație. Aceste conturi, unele având fotografii de profil generate de inteligența artificială (GAN), erau utilizate pentru a se prezenta drept localnici, pentru a administra pagini și grupuri și pentru a dirija oamenii către conținutul postat de rețea pe alte servicii.
Potrivit raportului, rețeaua a postat în principal în limbile română, rusă și malgașă, dar și în franceză, despre știri și evenimente actuale din R. Moldova și Madagascar. În R. Moldova, postările vizau regiunea Găgăuzia, figuri precum Ilan Șor, și Marina Tauber, membră a Partidului Șor, criticând totodată guvernul actual și eforturile de integrare în UE, inclusiv videoclipuri parodice despre Maia Sandu. Uneori, se postau și subiecte nepolitice, cum ar fi fotbalul și întâlnirile, pentru a părea mai autentici.
În Madagascar, rețeaua se concentra în principal pe promovarea politicianului Siteny Randrianasoloniaiko și criticarea președintelui în exercițiu Andry Nirina Rajoelina. Aceste încercări de a amplifica evenimente legate de candidatul prezidențial opozant nu au avut un angajament substanțial din partea publicului autentic. De asemenea, operațiunea a creat o petiție pe Change.org, susținând că președintele actual este ilegitim din cauza cetățeniei sale franceze.
Statistici cheie:
- Prezență pe Facebook și Instagram: 1.326 conturi de Facebook, 80 pagini, un grup și un cont de Instagram.
- Urmăritori: Aproximativ 20.000 de conturi urmăreau una sau mai multe dintre aceste pagini, sub 200 de conturi s-au alăturat grupului și aproximativ 10 conturi urmăreau contul de Instagram.
- Reclame: Aproximativ 42.000 de dolari cheltuiți pe reclame pe Facebook, plătiți în mare parte în dolari americani și euro.