fbpx

Nu înghețăm în ianuarie? „Moldovagaz” anunță că va semna până la sfârșitului anului un contract de transportare a gazului prin Bulgaria și România

Președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a prezidat pe 9 decembrie ședința operativă desfășurată cu șefii subdiviziunilor structurale ale întreprinderii. În cadrul întrevederii au fost discutate cele mai importante subiecte ale activității organizației pentru luna noiembrie și cele planificate pentru luna decembrie 2019, se arată într-un comunicat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful Direcției livrare gaze, Valentin Tonu, a informat că în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei se pregătește aprovizionarea țării noastre în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic. În conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022, între 16 – 20 decembrie vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România.

Totodată, partenerii „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei” s-au întrunit într-o conferință video, în cadrul căreia au abordat subiectele operării punctelor de interconectare comune și asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020.

S-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare cu partenerul din Ucraina pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe și Căușeni.

În același timp, se vor mai încheia:

  • contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei;
  • contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” a ordonat ca toate documentele să fie coordonate până pe 12 decembrie 2019 și transmise spre aprobare în cel mai scurt timp organelor de conducere a societății. Semnarea acestor acorduri va avea loc până la sfârșitul anului curent.

Totodată, în cadrul unei ședințe convocate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, s-a discutat chestiunea. În cadrul întrunirii, oficialul a menționat pe 13 decembrie, în marja Consiliului Ministerial al Comunității Energetice, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova planifică semnarea cu Ministerul Energeticii și Protecției Mediului din Ucraina a unui Memorandum de Înțelegere cu privire la cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale, se arată într-un comunicat al Guvernului. În același timp, Usatîi a fost informat despre măsurile realizate și cele ce urmează a fi întreprinse pe parcursul lunii în cazul necesității unei alternative de asigurare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.

Așadar, acțiunile „Moldovagaz” vor fi axate pe finalizarea coordonării și semnării suplimentului de prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”, coordonarea finală și semnarea acordurilor de interconectare cu operatorul sistemului de gaze al Ucrainei, încheierea contractelor de transport al gazelor naturale pentru consumatorii transfrontalieri ai Republicii Moldova și Ucrainei, aprobarea bugetelor întreprinderilor din sistem pentru 2020, precum și aprobarea Programului investițional și planului reparații capitale pentru 2020.

Articole asemănătoare

Back to top button