fbpx

partea a II-a | Sociologul Lisnevschi, despre vulnerabilitățile candidaților la șefia capitalei și previziunile pentru ultimul tur de scrutin

Chiar dacă locuitorii municipiului Chișinău își doresc să aleagă un viitor frumos, campania pentru Primărie a fost mai puțin despre planurile pentru capitală, și mai mult despre trecutul candidaților. Sociologul Ian Lisnevschi de la Intellect Group analizează vulnerabilitățile candidaților apărute în spațiul public și prezintă câteva previziuni pentru al doilea tur de scrutin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Nimeni nu are un trecut perfect și totuși candidații încearcă să ne facă să-i credem prefecți. Însă, trecutul unor candidați este prea încărcat de pete, prea plin de ceață, și într-adevăr ridică îngrijorări.

Întrucât suntem în turul II merită examinați doar finaliștii. Campion la pete și ceață este dl Năstase. Nu este clar ce a lucrat dl Năstase în Germania. Ce a învățat, ce experiență administrativă are și ce probleme știe să rezolve. Lăsăm la o parte afirmația dlui Năstase că este un avocat de succes – despre succesele lui e cazul să vorbească clienții.

Peste toate astea cad acuzațiile aduse dlui Năstase de către dl Chirtoacă cu privire la furtul a multe milioane de euro. Afirmații pe care dl Năstase nu le-a atacat in instanță. Tot aici cade votul pro Rusia la APCE al dlui Năstase, care probabil tot are rădăcini în trecutul lui. Și coroana confuziilor din trecutul dlui Năstase o fac acuzațiile venite de la viceprimarul general de București, dl Bădulescu. Acuzații grave de colaborare cu serviciile speciale ruse, de contrabandă și altele.

Ion Ceban tot are vulnerabilități în trecut. Dar nu are atât de multe pete și ceață. Avantajul lui incontestabil este experiența – dl Ceban are un CV de invidiat și are succese, care le poate demonstra ușor. Pe cariera lui fac glume doar răutăcioșii. Unicul subiect pe care jurnaliștii îl atacă este bunăstarea lui, care este considerată prea mare comparativ cu veniturile declarate. Dar este mai curând o examinare subiectivă, deoarece examinarea veniturilor dlui Ceban și a proprietăților lui a fost realizată regulat.

Dacă contestăm recunoașterea legală a bunăstării dlui Ceban, atunci trebuie puse la îndoială toate certificările integritate.

Previziunile pentru turul II

La capitolul “previziuni” prefer să mă privesc mai larg. Finalitatea campaniei pentru Chișinău este doar o etapă în viața candidaților. Nu poate fi comparată importanța alegerilor pentru viitorul Chișinăului și pentru viața candidaților. Și aici avantajul e de partea dlui Ceban.

Dl Ceban a făcut o campanie frumoasă, îndrăzneață și coerentă. A făcut un mare serviciu PSRM-ului, care prin dl Ceban a început o tranziție inteligentă spre centru. Rezultatul dlui Ceban din primul tur, și comportamentul lui în campanie pot servi drept fundament pentru viitoarele lui ascensiuni.

Dl Năstase a ales o campanie parazitară. Mă refer la faptul că esența și surpriza campaniei dlui Năstase au fost primarii orașelor mari românești. Dl Năstase, a ales să se asocieze cu rezultatele unor manageri recunoscuți.

Probabil, prin aceste manevre dl Năstase a încercat să ascundă golurile din trecut: golurile de cunoștințe, de experință managerială, de rezolvare a problemelor, de dezvoltare, etc. Dl Năstase acum este într-o capcană. Să piardă campania, înseamnă să revină la MAI, unde lucrurile nu i-au reușit, și chiar vizibil l-au obosit.

Așteptările societății de la ministrul de interne sunt mult mai mari decât de la unul din leaderii protestelor. Câștigând primăria, dl Năstase va trebui să se implice în soluționarea problemelor Chișinăului – iar astea-s mii de probleme și toate urgente! Va trebui să se înece în examinare, planificare, bugetare, negocieri nesfărșite cu consilierii și multe alte acțiuni, care sunt străine dlui Năstase și dânsul nu se simte comod în așa procese.

Dl Năstase e comod “pe baricade”, și acum dl Năstase simte lipsa lui Plahotniuc. Nu are cu cine lupta și pe cine acuza de toate relele. Primăria nu va fi succesul dlui Năstase. Primăria va fi sfârșitul dlui Năstase și o perioadă confuză pentru Chișinău.

Ian Lisnevschi, sociolog

CITEȘTE ȘI:  Sociologul Lisnevschi, despre primul tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău. Partea I

Articole asemănătoare

Back to top button