fbpx

Igor Munteanu, despre anexarea la Rusia a celor patru teritorii ucrainene: Va aduce escaladarea războiului, grave crime de război și uriașe suferințe

Igor Munteanu, doctor în științe politice, conferențiar, ex-Ambasador al Republicii Moldova (RM) în Statele Unite ale Americii, fost deputat, afirmă că anexarea la Rusia a celor patru regiuni ucrainene, prin organizarea unor referendumuri ilegale, „va aduce escaladarea războiului, grave crime de război și uriașe suferințe”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„O zi dramatică în care Kremlinul a anunțat serbări publice cu artificii și evenimente triumfaliste, inteționând să confere anexării unor noi regiuni din Ucraina grandoarea pe care a avut-o la momentul în care a capturat controlul asupra Crimeii.

Azi, Putin vrea să anexeze formal 15% din teritoriul Ucrainei, sub pretextul apărării intereselor sale. Putin va semna un decret în privința celor 4 regiuni uzurpate ale Ucrainei (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), pe care nici măcar nu le controlează efectiv, dar le vrea ca un trofeu al controversatei sale victorii militare din Ucraina.

Decretul lui Putin va aduce însă doar escaladarea războiului, grave crime de război și uriașe suferințe. Decretul nu pune capăt războiului și nici nu-i va determina pe Ucraineni să renunțe la teritoriile pe care Putin a pus ochiul. Festivitățile de la Moscova nu au cum schimba nici situația pe teatrul de război în care rușii pierd luptele, iar ucrainenii înving.

Decretul nu schimbă cu nimic poziția comunității internaționale, care vor ajuta și poate chiar vor intensifica asistența militară, politică și economică Ucrainei, care-și apără teritoriul suveran contra unei agresiuni barbare și nemiloase. chiar dacă unii cred că amenințarea de a aplica încărcături nucleare Rusia va rămâne în izolare, un pariah global, ale cărei produse nu vor mai putea fi consumate și cumpărate pe piețele externe, ale cărei proprietăți și bunuri vor fi expropriate fără milă peste tot în lume.

Rușii vor pleca cu milioanele pentru a nu fi mobilizați forțat și aruncați în luptă, iar orice tentativă de a folosi arma nucleară ar putea declanșa un colaps al statului rus. Iar dacă Rusia vrea să moară de gât cu Putin, atunci chiar nu a învățat nimic din istorie”, a scris Igor Munteanu în mesajul său.

ZUGO menționează că anexarea celor patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – prin organizarea unor așa-zise referendumuri este ilegală din punct de vedere a dreptului internațional și nu este recunoscută de statele europene și SUA. Menționăm că anexarea nu este recunoscuttă nici de Republica Moldova.

„Noi și multe alte țări am spus clar. Nu vom recunoaște, nu vom recunoaște niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken la o conferință de presă, în timp ce Rusia și autoritățile regiunilor pe care le ocupă în Ucraina au afirmat că, potrivit rezultatelor parțiale, peste 97% din voturi au fost în favoarea alipirii.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a scris și el pe Twitter că ”Referendumurile false organizate de Rusia nu au legitimitate şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Aceste teritorii fac parte Ucraina”.

Articole asemănătoare

Back to top button