fbpx

foto | Republica Moldova a marcat Ziua Drapelului de Stat: „Alături de Tricolor mergem cu fermitate în marea familie europeană”

Republica Moldova marchează astăzi, 27 aprilie, Ziua Drapelului de Stat. Ceremonia festivă oficială a început de dimineață și a inclus prestații ale Orchestrei Prezidențiale, ale Gărzii de Onoare, ale Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”, ale studenților Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” și ale corurilor de copii din toată republica.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Drapelul de Stat este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Premierul Recean: Alături de Tricolor mergem cu fermitate în marea familie europeană

„Drapelul reprezintă esența istoriei, identității și aspirațiilor europene a poporului nostru. El reflectă rezistența, curajul și determinarea oamenilor noștri – de la mișcarea de emancipare națională și până la eforturile comune de a construi Moldova Europeană.

Alături de Tricolor mergem cu fermitate în marea familie europeană, pentru că cel mai puternic simbol al Drapelului este unitatea și solidaritatea pe care o inspiră în rândul tuturor moldovenilor. De la mic la mare, drapelul ne unește în aspirațiile noastre comune pentru un viitor prosper, aici, la noi acasă.

Să purtăm cu mândrie drapelul nostru. Să fim mândri de Tricolor și să ținem sus capul și flamura! Onor la Tricolor!”, a îndemnat premierul Dorin Recean.

„Culorile albastru, galben și roșu reprezintă istoria și identitatea noastră. De fiecare dată când privim drapelul, ne amintim de drumul nostru ca națiune și de lupta noastră pentru independență. Drapelul nu este doar un simbol, ci reprezintă amintirea unității noastre și a faptului că suntem o națiune suverană și independentă. În el se reflectă visele și aspirațiile noastre pentru un viitor mai bun”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

„De fiecare dată când privim spre Tricolor, să ne amintim de valorile care ne definesc”

Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj cu această ocazie:

Marcăm în fiecare an Ziua Drapelului de Stat cu urarea – onor la Tricolor! O urare care nu doar celebrează steagul nostru, dar reprezintă și un îndemn la contemplare – cum onorăm noi, în viața cotidiană, acest simbol al statului nostru care este o fereastră deopotrivă spre trecut, dar și spre viitor? Cum ne arătăm respectul față de Drapelul ce servește drept ancoră și reper, amintindu-ne că, împreună, putem depăși orice obstacol?

Răspunsul este simplu – să răspundem, nu doar o dată pe an, ci în fiecare zi, chemării la unitate, solidaritate și speranță care se reflectă în cele trei culori ale Drapelului nostru!

Să fim buni și generoși unii cu alții, indiferent de limba pe care o vorbim sau de convingerile noastre, indiferent dacă suntem de la Nord, de la Centru sau de la Sud.

Să respectăm și să cinstim memoria înaintașilor noștri, a celor care au luptat pentru ca Tricolorul să fluture pe întreg întinsul Republicii Moldova.

Să ne lăsăm purtați de emoții atunci când, pe podiumul competițiilor internaționale, este înălțat, la loc de cinste, steagul care poartă faima sportivilor sau artiștilor noștri – și, astfel, a întregii țări – pe întreg mapamondul.

Să ne bucurăm, de fiecare dată când revenim de peste hotare, când zărim Drapelul în întâmpinarea noastră, urându-ne bun venit acasă.

De fiecare dată când privim spre Tricolor, să ne amintim de valorile care ne definesc pe noi: dorința de libertate și de bună înțelegere, dragostea față de pământul nostru, atașamentul față de cultura și tradițiile noastre.

De fiecare dată când privim spre Tricolor, să fim mândri de ceea ce am reușit să realizăm – și să fim încrezători în puterea noastră de a mai adăuga, zi de zi, câte o cărămidă la construcția Moldovei Europene, care să ofere pace, prosperitate și siguranță nouă tuturor.

De fiecare dată când privim spre Tricolor, să ne amintim că suveranitatea și dreptul de a ne făuri destinul trebuie apărate de noi toți, mai ales în aceste vremuri tulburi.

A onora Drapelul de Stat înseamnă să îl păstrăm mereu în suflet și să nu uităm niciodată unde ne-am început drumul în viață, unde ne sunt rădăcinile și amintirile, dar și aspirațiile și visele!

De aceea, cu ocazia acestei minunate zile de sărbătoare, vă îndemn pe toți să dăm, în fiecare zi, prin fapte bune și vorbe chibzuite, onor la Tricolor!

Articole asemănătoare

Back to top button