fbpx

foto | Cele mai grave inundații din Grecia din 1955 încoace: Thesalia a devenit un lac, iar oamenii au fost salvați cu elicopterele

Cel puțin șase oameni și-au pierdut viața în cele mai grave inundații din Grecia din 1955 încoace. Ciclonul Daniel a adus un adevărat potop. A plouat într-o singură zi cât plouă de obicei într-un an.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În regiunea Thesalia, apa a ajuns în unele zone chiar și la doi metri. Casele s-au prăbușit, iar acum mulți locuitori pot fi salvați doar cu elicopterele. Meteorologii greci spun că nu au mai văzut un potop ca acesta.

De patru zile, ciclonul Daniel face prăpăd în Grecia. Mii de oameni trăiesc cele mai grave inundații din ultima jumătate de secol. A plouat într-o singură zi cât într-un an. Întreaga regiune Thesalia a devenit un lac. În urma precipitațiilor istorice, cel mai afectat oraș e Volos. Aici au căzut până la 800 de litri pe metru pătrat în doar 24 de ore, scrie Digi24.

Această prezentare necesită JavaScript.

Râul s-a revărsat în magazinele din centru. A luat totul în cale, iar toate lucrurile au rămas blocate între două poduri. Viiturile au acoperit complet casele, au distrus drumuri și poduri, iar oamenii au putut fi fost salvați doar cu elicopterele. Distrugeri masive au fost până pe plaje. Micile stațiuni de pe țărm sunt puternic afectate de furtuni și inundații.

Nu am mai trecut prin așa ceva până acum. Chiar și bătrânii cu care am vorbit ne-au spus că nu au mai trecut niciodată prin așa ceva fenomen. Era mult prea multă apă.

Haosul climatic care a lovit săptămâna aceasta Grecia, Bulgaria și Turcia este pus pe seama încălzirii globale, care a adus atât temperaturi record, cât și precipitații extreme. De altfel, noile date publicate de ONU arată că anul acesta a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Lunile iunie, iulie și august au fost, oficial, cele mai calde trei luni înregistrate vreodată. Cele mai caniculare zile ale verii nu doar ne amenință, ci ne afectează puternic. Planeta noastră tocmai a trecut printr-o „vară de fierbere”, cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată.

Hannah Cloke, climatolog: Sunt lucruri de care nu putem scăpa. Și se vor înrăutăți pentru că acest lucru s-a mai întâmplat în istorie. Ceea ce putem spune cu certitudine este că, în viitor, în următorii ani, ne așteptăm să vedem mai multe astfel de fenomene.

Articole asemănătoare

Back to top button