fbpx

Moldelectrica: „Pentru moment riscul deconectărilor îl considerăm depășit”

„Pentru moment riscul deconectărilor îl considerăm depășit.”  Anunțul vine după ce Moldelectrica a comunicat luni, 5 decembrie, despre perturbații în sistemul electroenergetic. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„La ora 14:26 și 14:30 au avut loc căderi nesemnificative a tensiunii în anumite noduri a rețelei de tensiune înaltă. Urmare a perturbațiilor de tensiune a avut loc deconectarea majorității surselor regenerabile de energie electrică. Acestea fiind reconectate treptat. Perturbația din sistem a dus la redistribuirea fluxurilor de energie electrică,” au scris reprezentanții Moldelectrica într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

La fel, Moldelectrica a anunțat că nu au fost înregistrate deconectări a consumatorilor urmare a evenimentelor de astăzi.

„Rezerva de putere din interiorul sistemului electroenergetic moldovenesc ne-a ajutat să evităm căderea frecvenței în rețea și deconectarea consumatorilor de energie electrică,” au conchis cei de la Moldelectrica.

Amintim că primele deconectări de acest gen au avut loc marți, 15 noiembrie, atunci când mai multe regiuni din Republica Moldova au rămas fără electricitate. Ulterior, pe 23 noiembrie, au avut loc o nouă serie de deconectări masive. De asemenea, acestea au venit ca urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean.

Menționăm că pe 3 decembrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Totodată, s-a convenit să fie analizată opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate.

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 5 decembrie, viceprim-ministrul a informat despre intenția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revederea tarifului (ieftinirea) la energia electrică chiar din luna decembrie, iar ANRE va trebui să ia decizia imediat.

Articole asemănătoare

Back to top button