fbpx

video | Zeci de mii de persoane au ieșit să protesteze în Belarus, înainte de alegeri. E cel mai mare miting al opoziţiei din ultimii ani

Chiar și pe timp de pandemie, zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Minsk, Belarus, pentru a protesta. Se întâmplă acest lucru cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ONG-ului pentru drepturile omului „Viasna”, politiciana Svetlana Tihanovskaia a mobilizat la manifestație circa 34.000 de oameni, într-un parc din capitala belarusă, acesta consiferându-se cel mai mare miting al opoziției din ultimii ani.

Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, este susținută masiv de oponenții președintelui Aleksandr Lukaşenko, care este la conducere deja de mai mult de un sfert de veac. Aceasta este soția lui Serghei Tihanovski, un renumit blogger și unul dintre cei doi principali adversari care au fost încarceraţi şi cărora li s-a refuzat înregistrarea pentru a candida.

Dacă va câştiga, Tihanovskaia intenţionează să organizeze noi alegeri şi să elibereze toţi deţinuţii politici, inclusiv soţul ei, a spus chiar ea la miting.

„M-am săturat să accept totul, am obosit să tac şi m-am săturat să mă sperii”, a spus ea, precizând că vrea să schimbe sistemul, dar nu să fie ea însăşi la putere.

Menționăm că observatorii internaţionali au criticat de multe ori alegerile din Belarus, acuzând că nu se respectă democrația, transmite Agerpres.

Aleksandr Lukaşenko are 65 de ani și de 26 de ani este la putere în Belarus, fosta republică sovietică cu aproximativ 9,5 milioane de locuitori, situată între Rusia şi statul membru UE Polonia. Anul acesta, el candidează pentru un al şaselea mandat.

Imagini de la fața locului:

Articole asemănătoare

Back to top button