fbpx

Rețineri răsunătoare, percheziții ample, dosare de rezonanță și campanii de informare. Top 20 reușite importante ale CNA în 2019

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a publicat astăzi un top care cuprinde 20 cele mai importante reuşite ale instituției în materie de rețineri, scheme de corupție deconspirate, campanii și acțiuni desfășurate în anul 2019.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

1. Un grup de persoane, reţinut pentru acţiuni de corupţie. Vizaţi – foşti deţinuţi, rudele lor şi angajatul unui penitenciar

Capul grupului s-a dovedit a fi un fost deţinut care, având autoritate în mediul condamnaţilor, ar fi promis altor deţinuţi că ar avea influenţă asupra unor persoane publice din cadrul instanţelor de judecată şi că i-ar putea determina să adopte decizii favorabile în privinţa lor, în special eliberarea acestora înainte de termen.

Ofiţerii CNA, împreună cu procurorii anticorupţie, au desfăşurat percheziţii pe adresele de domiciliu ale mai multor suspecţi, în automobilele lor, dar şi în sediul unui penitenciar. În urma acţiunilor de urmărire penală, cinci persoane au fost escortate la CNA, printre care se număra şi şeful de sector al unui penitenciar din ţară, doi foşti deţinuţi, ruda unui condamnat şi un om de afaceri.

2. 11 angajaţi ai Centrului de sănătate publică au fost reţinuţi de CNA. Anchetă în cadrul a 138 de cauze penale

11 angajaţi ai Centrului Municipal de Sănătate Publică au fost reţinuţi de CNA în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai 2018. Aceştia erau bănuiţi că pretindeau şi luau sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un şir de servicii. Potrivit materialelor cauzei, inspectorii sanitari şi unii conducători ai CSP acceptau mijloace financiare pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau neindicarea neregulilor, depistate în urma verificărilor inopinate.

3. Mai mulţi angajaţi vamali radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine contra unor sume de bani. Au fost reţinute şase persoane

Un şef, responsabil de gestionarea bazelor de date ale SV, trei inspectori şi doi intermediari au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că ar fi pretins sistematic sume de bani pentru a elimina sau a influenţa radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine.

Potrivit denunţătorilor, rolul intermediarilor era de a influenţa persoane publice din cadrul Serviciului Vamal în vederea modificării informaţiei din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine. Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al SV, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro.

4. Campania „Corupţia dăunează grav sănătăţii”

Este titlul unei campanii de informare şi sensibilizare, organizate sub egida CNA şi a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Ofiţerii CNA au organizat activităţi de instruire anticorupţie cu angajaţii Ministerului, managerii, adjuncţii şi juriştii din subordinea ministerului, personalul medical din instituţiile medicale sanitare publice republicane, municipale şi raionale, cadrele didactice şi instituţiilor de învăţământ medical.

5. Campania „Fără corupţie la BAC”

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au organizat o campanie de informare a absolvenţilor liceelor şi şcolilor cu privire la acţiunile de prevenire a corupţiei înainte de susţinerea examenelor de Bacalaureat. În premieră, la şedinţe au fost invitaţi doar absolvenţii claselor a 12-a, iar întrunirile cu profesorii şi, eventual, părinţii au avut loc separat.

6. Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane, reţinute de CNA şi procurori în dosare de corupţie

Două persoane au fost reţinute, de către CNA şi procurorii anticorupţie, în urma percheziţiilor, operate la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport (DETS) din capitală, ambii bănuiţi de corupere activă. Potrivit materialelor cauzelor penale, inginerul divizier de la DETS Râşcani i-ar fi propus fostei şefe a unei DETS să încheie un contract de prestare a serviciilor cu un agent economic, iar ca mulţumire urma să beneficieze de un comision de 20% din suma contractului.

În urma denunţului funcţionarei, CNA a pornit o cauză penală. În procesul de investigare, au apărut şi alte cazuri similare, în care ar fi fost implicaţi şi alţi agenţi economici, iar CNA a mai pornit două urmăriri penale pentru corupere activă.

7. Rezumatul investigaţiilor în dosarele fraudei bancare

În perioada 2007-2014, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au fost implicate în diverse scheme de extragere frauduloasă a mijloacelor bănești din posesia acestora. Un reper pentru valorile care sunt urmărite pentru recuperare constituie suma de 13,34 de miliarde de lei, sumă care reprezintă valoarea hârtiilor de valoare de stat, emise în vederea acoperirii creditelor de urgență, acordate de BNM, în favoarea BEM, BS și UB, în conformitate cu hotărârile de Guvern.

La etapa actuală, numărul cauzelor penale care s-a aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală conduse sau exercitate de către Procuratura Anticorupție este estimat la 197 de cauze penale, inițiate de către procurori şi ofițerii CNA începând cu anul 2009.

8. Prima vizită la CNA a lui Dereck J. Hogan

Dezvoltarea proiectelor comune în domeniul anticorupţie, priorităţile CNA în vederea prevenirii şi eradicării fenomenului corupţiei, dar şi obţinerea încrederii societăţii în eforturile Centrului de a lupta cu corupţia sistemică au constituit  principalele subiecte, abordate, la întrevederea dintre ambasadorul SUA la Chişinău Dereck J. Hogan şi directorul CNA, Ruslan Flocea. Aceasta a fost prima vizită oficială a ambasadorului SUA la Centrul Naţional Anticorupţie.

9. Recomandarea procurorilor

Mai mulţi procurori ai Oficiului Procuraturii Generale din Lituania, care dețin și calitatea de experți-cheie în cadrul unui proiect twinning au recomandat revizuirea competenţelor Centrului Naţional Anticorupţie, astfel încât combaterea faptelor de corupţie la nivel înalt să fie prioritatea numărul unu a CNA şi a Procuraturii Anticorupţie. În opinia experților, CNA trebuie să se concentreze pe investigarea faptelor de corupţie, comise de către persoane cu funcţii înalte de răspundere, iar întregul proces trebuie să se desfăşoare în coordonare cu  Procuratura Anticorupţie.

10. Două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău, cercetate penal de CNA şi PA pentru trafic de influență

Două profesoare au fost suspectate că ar fi pretins şi perceput bani de la elevi în schimbul favorizării acestora la examene sau pentru majorarea notelor. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că acestea primeau de la elevi bani pentru a determina alţi profesori să le acorde note majorate sau pentru a nu-i lăsa restanţieri la unele discipline. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la una dintre bănuite a fost ridicată suma de 12.000 de euro, iar de la cealaltă – 4000 de euro, bani despre care acestea susţineau că ar fi economii.

11. 11 persoane, inclusiv inspectori ai ANTA şi reprezentanţi ai transportatorilor auto, reţinuţi pentru fapte de corupţie

Potrivit materialelor cauzei, reţinuţii au fost bănuiţi de corupere pasivă şi activă, dar şi de trafic de influenţă. Faptele celor vizaţi au fost documentate câteva luni de ofiţerii CNA, timp în care au fost constatate fapte de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.

Acţiunile pretins ilegale ale inspectorilor ANTA se desfăşurau atât în timpul stopării autovehiculelor pentru verificările de rutină, dar şi în timpul controalelor planificate la agenţii economici. Pentru a nu le aplica sancţiuni pentru neregulile depistate, inspectorii pretindeau şi acceptau recompense care variau între 1000 şi 9000 de lei.

12. ARBI şi PA au aplicat sechestru în valoare de 301,6 de milioane de lei pe capitalul statutar al unei importante companii aeriene

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat sechestru în  valoare de 301,6 de milioane de lei în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS „AIR Moldova”.  În fapt, este vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene.

13. Un nou sechestru în dosarul fraudei bancare

Centrul Naţional Anticorupţie, prin intermediul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare. Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, cauzat în urma devalizării sistemului financiar-bancar, ARBI a ridicat 11 automobile care aparţin companiilor gestionate de unul din beneficiarii fraudei.

14. FMI a promis sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor delapidaţi

Fondul Monetar Internaţional a anunțat că va sprijini Centrul Naţional Anticorupţie în investigarea fraudei bancare, precum şi în procesul de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar. Declaraţia i-a aparţinut reprezentantului Fondului în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, şi a fost făcută în cadrul unei vizite de lucru, unde s-a întâlnit cu şeful CNA şi cu conducătorul ARBI.

15. ARBI şi PA au aplicat sechestru în valoare de cca 670 de milioane de lei pe bunurile „Air Moldova”

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat sechestru în  valoare de circa 670 de milioane de lei pe bunuri care aparţin Î.S. „Air Moldova”. Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea întreprinderii.

16. Zece medici legişti din Chişinău, suspectaţi de acte de corupţie, reţinuţi de procurorii anticorupţie şi CNA

Aceştia sunt suspectaţi că, folosindu-se de situaţia de serviciu, ar fi organizat o schemă infracțională prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace bănești ce reprezentau plăți pentru serviciile de expertiză judiciară.

Potrivit materialelor cauzei, banii ar fi fost pretinşi pentru formularea unor concluzii denaturate în rapoartele de expertiză, întocmite în legătură cu examinarea cauzei morții, iar aceste plăţi variau între 900 şi 10.000 de lei şi nu erau contabilizate în casieria instituției. În cadrul efectuării măsurilor speciale de investigații s-a constatat că, doar în perioada iulie – septembrie, suma încasată de legişti s-ar fi ridicat la 327.000 de lei.

17. Conferinţa Naţională Anticorupţie 2019

Ediţia din anul curent a conferinţei naţionale anticorupţie s-a desfăşurat sub genericul „Abordarea sectorială a corupției: progrese şi deficiențe”. Obiectivul principal al conferinţei a constat în evaluarea eforturilor anticorupţie întreprinse de către entitățile publice şi societatea civilă pe parcursul anului curent.

Directorul CNA, Ruslan Flocea, în cadrul celei de-a 14-a Conferinţe Naţionale Anticorupţie a anunțat că, instituția pe care o conduce are o responsabilitate enormă pentru promovarea politicilor anticorupţie, prin eliminarea riscurilor şi vulnerabilităţilor din sistemul public.

18. Campanie socială „Vrei să ai succes? Fii integru!”

În ajunul Zilei internaţionale anticorupţie, CNA şi PNUD Moldova au lansat campania de promovare a integrităţii „Eu nu mi-am cumpărat succesul”. Mai multe persoane publice au îndemnat oamenii să nu se bazeze pe ilegalităţi şi să îşi croiască succesul în viaţă urmând căi oneste şi legale.

19. O nouă schemă de corupţie la Primăria capitalei şi Agenţia Servicii Publice. Patru persoane, între care o şefă de direcţie, reţinute de CNA

O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice au fost bănuiţi că ar fi pretins bani de la persoane fizice şi juridice pentru soluţionarea diferitor probleme ce ţin de competenţa Primăriei sau a serviciilor cadastrale.

20. Declaraţia CNA privind acţiunile desfăşurate în unele cauze penale de rezonanţă   

În legătură cu multiplele adresări ale instituţiilor media privind acţiunile Centrului Naţional Anticorupţie în cadrul unor dosare de căutare, dispuse de către Procuratura Anticorupţie, care îl vizează pe Vlad Plahotniuc, CNA a venit cu mai multe precizări. Aceste precizări ale CNA au fost unul dintre cele mai mediatizate subiecte ale anului 2019.

Articole asemănătoare

Back to top button