PAS spune că Dodon e consiliat de „savanți”: Decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița nu a fost suspendat nici de facto, nici de jure

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a venit cu un răspuns la declarațiile lui Igor Dodon care susține că Curtea Constituțională (CC) a suspendat decretul de desemnare a candidatei Natalia Gavrilița.
„Dodon se vede că e consiliat de „savanții” care au solicitat suspendarea Decretului Șefului statului fără a indica argumente pentru suspendare. Acesta spune că, de facto, decretul este suspendat, chiar dacă Curtea a respins solicitarea de suspendare.
În realitate, nu e nicio suspendare a decretului nici „de facto”, nici „de jure”, or toți termenii curg în continuare fără nicio întrerupere (cel puțin de azi 16 februarie a.c. până la 23 februarie a.c.) – atât cel de 15 zile de la desemnare, cât și cel de 45 de zile de la respingerea primei solicitări de învestitură.
Dar faptul că Parlamentul nu va examina programul și lista prezentate de candidatul la funcția de premier până la o decizie finală Curții Constituționale – dincolo de faptul că asta este cumva firesc, pentru ca Parlamentul să examineze ceva, programul și lista trebuie mai întâi să fie depuse la Parlament”, a scris Litvinenco.
Dodon: „Este un precedent periculos”
Dodon afirmă că pe 23 februarie, când CC va decide legalitatea documentului, va fi clar „dacă o hotărâre poate transforma Moldova dintr-o republică parlamentară în una prezidențială”. În același timp, el consideră că dacă vor fi anulate deciziile anterioare, care ar impune președinta să o desemneze pa Mariana Durleșteanu candidată la funcția de premier, șefa statului ar putea avea „puterea de a bloca activitatea oricărui Parlament”.
„Va putea declanșa alegeri anticipate de câte ori va considera necesar, până în Parlament nu va fi o majoritate formată din aliați ai președintei. Este un precedent periculos”, susține Dodon.
Curtea Constituțională: „Simpla invocare a unui fapt evident nu reprezintă o motivare suficientă”
Amintim că, marți, Curtea Constituțională a refuzat suspendarea decretului prin care Maia Sandu o înaintează a doua oară la funcția de premier pe Natalia Gavrilița. Sesizarea a fost depusă pe 11 februarie de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki.
Potrivit CC, autorii ei nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării documentului. „Simpla invocare a unui fapt evident, atât timp cât autorii cererii nu argumentează caracterul ireparabil al riscului, nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare pentru a suspenda acțiunea decretului contestat”, se arată în decizia magistraților.
Judecătorii se vor expune asupra Constituționalității documentului pe 23 februarie, însă mai multe voci din spațiul public afirmă că, potrivit dispozițiilor anterioare ale CC, Maia Sandu ar fi trebuit să o desemneze pe Durleșteanu premier, în contextul situației create.
Aceasta a fost propusă la șefia Executivului de PSRM chiar în timp ce potențialii miniștri își prezentau programul în fața deputaților, iar ulterior socialiștii au anunțat semnarea unei majorități cu formațiunea Pentru Moldova. Președinta, însă, a înaintat a doua oară candidatura Nataliei Gavriliță pentru această funcție, după ce echipa fostei ministre a Finanțelor nu a obținut nici un vot în Legislativ.