fbpx

CC respinge solicitarea PSRM de a suspenda candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier

Curtea Constituțională (CC) a respins marți, 16 februarie, cererea de suspendare a acțiunii Decretului Maiei Sandu din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Sesizarea a fost înaintată de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe 23 februarie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale de examinare în fond a sesizării socialiștilor. Atunci se va decide dacă decretul emis de președintă este legal sau nu.

Examinând solicitarea de suspendare, Curtea reține că autorii ei nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării documentului. „Este evident faptul că Decretul contestat influențează asupra procedurilor și asupra termenelor prevăzute de Constituție referitoare la învestitura Guvernului. Totuși, simpla invocare a unui fapt evident, atât timp cât autorii cererii nu argumentează caracterul ireparabil al riscului, nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare pentru a suspenda acțiunea decretului contestat”, se arată în decizia magistraților.

Amintim că, după ce Guvernul Gavriliță nu a obținut nici un vot în Legislativ, PSRM a anunțat semnarea unei majorități cu formațiunea Pentru Moldova, astfel încât să fie susținută candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier. De menționat este că ultima a fost propusă la șefia Executivului de PSRM chiar în timp ce potențialii miniștri își prezentau programul în fața deputaților.

Mai multe voci din spațiul public afirmă că, potrivit dispozițiilor anterioare ale CC, Maia Sandu ar fi trebuit să o desemneze pe Durleșteanu premier, în contextul situației create. Președinta, însă, a înaintat a doua oară candidatura Nataliei Gavriliță pentru această funcție, iar socialiștii au contestat decretul la CC, considerând anticonstituționale acțiunile șefei statului și tratându-le drept uzurpare a puterii în stat.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button