fbpx

Dodon consideră că CC a suspendat decretul de desemnare a candidatei Natalia Gavrilița

Igor Dodon consideră că, de fapt, Curtea Constituțională (CC) a suspendat desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Potrivit lui, punctul 5 din hotărâre nu permite Legisativului să discute subiectul până magistrații nu se vor expune asupra constituționalității decretului emis de Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Dodon afirmă că pe 23 februarie, când CC va decide legalitatea documentului, va fi clar „dacă o hotărâre poate transforma Moldova dintr-o republică parlamentară în una prezidențială”. În același timp, el consideră că dacă vor fi anulate deciziile anterioare, care ar impune președinta să o desemneze pa Mariana Durleșteanu candidată la funcția de premier, șefa statului ar putea avea „puterea de a bloca activitatea oricărui Parlament”.

„Va putea declanșa alegeri anticipate de câte ori va considera necesar, până în Parlament nu va fi o majoritate formată din aliați ai președintei. Este un precedent periculos”, susține Dodon.

Amintim că, marți, Curtea Constituțională a refuzat suspendarea decretului prin care Maia Sandu o înaintează a doua oară la funcția de premier pe Natalia Gavrilița. Sesizarea a fost depusă pe 11 februarie de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki.

CC reține că autorii ei nu au argumentat survenirea eventualelor prejudicii iminente în cazul nesuspendării documentului. „Simpla invocare a unui fapt evident, atât timp cât autorii cererii nu argumentează caracterul ireparabil al riscului, nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare pentru a suspenda acțiunea decretului contestat”, se arată în decizia magistraților.

Judecătorii se vor expune asupra Constituționalității documentului pe 23 februarie, însă mai multe voci din spațiul public afirmă că, potrivit dispozițiilor anterioare ale CC, Maia Sandu ar fi trebuit să o desemneze pe Durleșteanu premier, în contextul situației create. Aceasta a fost propusă la șefia Executivului de PSRM chiar în timp ce potențialii miniștri își prezentau programul în fața deputaților, iar ulterior socialiștii au anunțat semnarea unei majorități cu formațiunea Pentru Moldova.

Președinta, însă, a înaintat a doua oară candidatura Nataliei Gavriliță pentru această funcție, după ce echipa fostei ministre a Finanțelor nu a obținut nici un vot în Legislativ.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button