fbpx

Pandemia, un pericol pentru pacienții care au nevoie de transplant. Peste 150 de moldoveni așteaptă un donator

Pandemia de COVID-19 a venit ca o năpastă pentru pacienţii care au nevoie de un transplant. Anul trecut, în ţara noastră au fost efectuate doar trei transplanturi renale, două hepatice şi zece de cornee.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Specialiştii susţin că pe vreme de pandemie este practic imposibil să găseşti rapid un donator, mai ales că secţiile de terapie intensivă, unde erau identificaţi donatorii, sunt acum pline de pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus.

Peste 160 de pacienţi sunt în aşteptarea unui transplant. Potrivit Agenției de transplant, 37 de persoane sunt în căutarea unui rinichi, iar 22 așteaptă un donator de ficat. Totodată, un pacient are nevoie de transplant de cord, iar peste o sută – de cornee.

Chirurgul Adrian Hotineanu, care efectuează transplanturile hepatice în Republica Moldova, susţine că este gata să efectueze intervenţii chirurgicale în orice clipă. Din cauza crizei sanitare însă, provocată de noul coronavirus, practic nu există donatori, iar unii pacienţi din lista de aşteptare au decedat.

„Ei sunt reinternaţi în secţia hepatologie sau boli infecţioase.La fiecare lună, trei luni, şase luni conform unor protocoale şi aşteaptă, cu părere de rău, aşteaptă, dacă nu găsesc donatori în viaţă. Aşteaptă. Mortalitatea pe lista de aşteptare a crescut. Noi luăm în lista de aşteptare pacienţi care au un timp foarte scurt până la deces, adică maxim doi ani de zile”, a spus medicul pentru Canal2.

Tot din cauza pandemiei, a fost afectată şi activitatea secţiilor de terapie intensivă, acolo unde erau găsiţi donatorii. În aceste condiţii, donatorii trebuie identificaţi printre persoanele sănătoase.

Persoanele care decid să doneze organe pentru cei din listele de aşteptare primesc de la stat poliţă de asigurare medicală pe viaţă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button