fbpx

Ministrul Apărării: „Echipamentele militare pe care le are Moldova provin încă din Uniunea Sovietică și pot fi expuse într-un muzeu”

„Armata Națională este dotată cu ceea ce a moștenit de la armata Uniunii Sovietice. Când vorbim despre tehnică, trebuie să ne închipuim acele unități de tehnică care au fost produse în anii 60, 70, 80. Dacă facem un mic calcul așa, unitățile acestea ar avea un loc foarte bun undeva la un muzeu al istoriei militare”. Este declarația ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, făcută pe 1 iunie în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ministrului, cele mai noi piese, care au venit în dotarea armatei la finele anilor 90, deja au aproape 30 de ani.

În același timp ministrul a menționat că țara noastră a beneficiat, pe parcursul anilor, de tehnică militară și din partea SUA.

„Prin câteva programe, am obținut niște modele mai noi de camioane”.

Menționăm că anterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că Republica Moldova ar putea accepta livrarea de armament NATO, cu condiția ca acest lucru să fie realizat în mod transparent, democratic și civilizat.

Amintim că și Marea Britanie și-a anunțat intenția că vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei. Despre aceasta a anunțat cu puțin timp în urmă Liz Truss, ministrul de externe al Angliei.

Potrivit autorităților de la Chișinău, țara noastră are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri, iar cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați.

La fel, și președinta Maia Sandu a menționat că R. Moldova este o țară neutră, pașnică, care nu vrea să atenteze la suveranitatea altor state.

Articole asemănătoare

Back to top button