fbpx

Mesaj anti-rusesc afișat pe bannere de suporterii echipei Zimbru Chișinău la meciul cu Sheriff Tiraspol

Două afișe cu mesaj anti-rusesc au fost ridicate de suporterii clubului de fotbal Zimbru în timpul semifinalei Cupei Moldovei împotriva echipei Sheriff Tiraspol.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe afișe era scris mesajul: „Forțele pro-ruse sunt un cancer pe pământ natal ce trebuie extirpat în numele interesului național”.

Mesajul suporterilor vin în contextul în care Rusia păstrează pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea separatistă transnistreană, din 1992 circa 1.700 de soldați. Circa o treime dintre aceștia parte sunt militari ce participă la misiunea de pacificare și au mandat legal de a se află în R. Moldova, iar alte două treimi sunt trupele aflat fără mandat în Moldova sub pretextul că păzesc un vechi depozit de muniții din Cobasna.

Rusia păstrează acolo circa 20.000 de tone de muniții, multe dintre acestea cu termenul de valabilitate expirat. Depozitul nu a mai fost inspectat de inspectorii internaționali ai OSCE de circa 20 de ani, atunci când Tiraspolul și Moscova au permis pentru ultima dată astfel de verificări internaționale.

Depozitul de la Cobasna este considerat un adevărat pericol pentru regiune din cauza munițiilor învechite și stării lor precare. Potrivit unui studiu anterior realizat de experți de la Academia de Științe, un eventual accident ar putea produce o explozie cu o putere similară unei bombe atomice.

Articole asemănătoare

Back to top button