fbpx

UTM și USM ar putea fuziona. Detalii de la Ministerul Educației

Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) ar putea fuziona. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa a fost lansată de rectorii celor două instituții de învățământ și a fost propusă autorităților responsabile în cadrul unei ședințe care a avut loc marți, 30 aprilie, cu participarea responsabililor de la Ministerul Educației și a premierului Dorin Recean.

Potrivit rectorilor celor două universități, nu ar fi vorba despre o fuziune prin absorbție, ci mai degrabă despre una prin colaborare, pentru ca instituțiile să își sporească vizibilitatea.

Ministrul Educației, Dan Perciun saltă inițiativa celor doi rectori și susține că o decizie mai mai clară legată de această posibilitate ar putea fi anunțată cel devreme la începutul anului viitor.

„Nu cred că trebuie să ne grăbim, dar să ne lăsăm timp suficient ca să se ia o decizie. Cred că nu mai curând de începutul anului viitor cu siguranță. E important să existe un proces larg și participativ al acestor discuții”, a declarat Dan Perciun.

Ministrul Educației a explicat și cum ar putea avea loc la modul practic fuziunea, dar și ce avantaje ar implica procesul.

„Am putea vorbi despre crearea unei noi universități. Sunt multe care au denumirea orașului, bunăoară Universitatea din Chișinău. Ar putea fi o structură care să înglobeze aceste universități sau și altele care ar vrea să se alăture. Avantajele țin bineînțeles de creșterea competitivității acestora, o mai mare atractivitate pentru absolvenții claselor a 12-a”, a subliniat Dan Perciun.

Ministrul a dat asigurări că posibila fuziune a celor două universități nu va perturba în niciun fel procesul de studiu al studenților. Potrivit lui Dan Perciun, fuziunea ar putea fi o soluție în condițiile în care numărul studenților se micșorează de la an la an. Dacă în anii 2013-2014, își făceau studiile de licență în jur de 78 de mii de studenți, acum sunt circa 42 de mii.

Articole asemănătoare

Back to top button