fbpx

Maia Sandu, în topul Politico – 28 cei mai puternici și influenți lideri europeni, la categoria „visătorii”

Topul anual al publicației Politico include 28 de lideri ai comunității europene, considerați cei mai puternici, mai influenți, mai peocupați și implicați oameni în destinele Europei. Politicianul italian tehnocrat Mario Draghi este cotat drept „cea mai puternică persoană din Europa (the most powerful person in Europe), topul fiind apoi divizat în 3 categorii de persoanlități: 1. făcătorii/împlinitorii; 2.visătorii;  3.perturbatorii/controversații.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prim-procurorul șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kovesi, a fost poziționată pe locul 6, la prima categorie: „cei care fac/împlinesc”, după succesorul Angelei Mergel, noul Cancelar al Germaniei Olaf Scholz, după președintele Franței, Emmanuel Macron, după șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, după prim-vicepreședintele Comisiei Europen, Frans Timmermans și după Cancelarul Trezoreriei Marii Britanii, Rishi Sunak.

Laura Codruța Kovesi este supranumită „brațul lung al legii”, publicația Politico argumentând că aceasta va avea un rol deosbit de important tocmai acum, când statele membre încep să primească în numerar miliardele de euro, conform programelor de redresare și reziliență aprobate de Comisia Europenă.

„Laura Codruța Kovesi are misiunea de a curăța Europa. În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina frauda care implică fonduri UE și crima organizată, o premieră pentru blocul comunitar, exact când acesta începe să transfere miliarde de euro”, scrie Politico.

Statutul actual al Laurei Codruta Kovesi îi conferă o mare putere, chiar dacă ea încă se bazează pe colaborarea cu instanțele naționale pentru a desfășura procese reale.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, inclusă în topul POLITICO28

La Categoria, „Visătorii”, Maia Sandu figurează și ea pe un loc 6, după primarul Parisului, Anne Hidalgo, după președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Gabrielius Landsbergis (fost membru al Parlamentului European), după Consilierul principal pentru reziliență și durabilitate al orașul Atena, Elena Myrivili și după polticianul conservator din Ungaria, Péter Márki-Zay, contracandidatul actualului premier Viktor Orban.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este descrisă ca fiind acel politician care evoluează făcând „echilibristică”. Ea este considerată „cel mai sincer politician reformist al țării”, de când Moldova s-a despărțit de Rusia.

„În calitate de președinte al Moldovei, provocarea Maiei Sandu este aceea de a echilibra Estul și Vestul, în timp ce navighează  cea mai săracă țară a Europei, în apele tulburi în care a fost blocată de la sfârșitul Războiului Rece.  Cel mai sincer reformist al țării de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne. Aceasta include angajamente de a pune capăt infracțiunilor și de a elimina corupția, ridicând în același timp nivelul de trai și redresând economia”.

Citește mai multe pe politico.eu.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button