fbpx

Focarul de pestă porcină africană din satul Manta, raionul Cahul, confirmat. Care sunt recomandările ANSA?

A fost confirmat un focar de pestă porcină africană în satul Manta, din raionul Cahul, după ce, pe 18 iulie, Subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor a fost notificată despre apariția unor cazuri de îmbolnăvire a porcilor. În acest sens, ANSA a transmis unele recomandări.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe 19 iulie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane, în probele prelevate de la porcii domestici dintr-o gospodărie din localitatea menționată.

Citește și: Hala de carne de la piaţa din Cahul, închisă. Într-un sat a fost depistat focar de pestă porcină

În acest caz, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și, totodată, recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărărea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din cauza riscului pe care îl reprezintă.

Pe parcursul anului 2019, în regiunea respectivă, atât în Ucraina cât și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA. Ultimul caz în Republica Moldova a fost înregistrat la porci domestici, pe data de 14 martie curent, în satul Bejghioz, Ciadîr-Lunga; și care a fost eradicat pe data de 16 mai.

Articole asemănătoare

Back to top button