fbpx

Senator rus, despre datoria Transnistriei la gaz: „Maia Sandu are gândire de comerciant”. PAS: „Nici chiar așa, dle Kosaciov”

Declarațiile președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, privind datoria regiunii transnistriene către Gazprom, seamănă cu „gândirea unui comerciant”, a declarat marți senatorul Konstantin Kosaciov, care este și președinte al Comitetului pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației Ruse, într-un interviu pentru Ria Novosti.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reacția oficialului rus vine după ce Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu că datoria țării față de Gazprom este una „nedreaptă”. Potrivit acesteia, Moldova nu ar trebui să achite pentru consumul locuitorilor din zona transnistreană.

Kosaciov: Sandu trebuie să inițieze preluarea datoriilor la gaz ale Transnistriei

O astfel de poziție seamănă mai degrabă cu gândirea unui comerciant sau a unui contabil decât cu gândirea unui politician.

Doamna Sandu ar fi făcut mult mai multe pentru a restabili integritatea teritorială a Moldovei, dacă ar fi venit cu o altă inițiativă – cea de a prelua cheltuielile de furnizare a gazelor pentru toată țara, inclusiv pentru partea transnistreană, pe umerii statului Republicii Moldova, a spus Kosaciov.

Potrivit politicianului rus, cu o astfel de atitudine Maia Sandu ar fi câștigat simpatia mai multor oameni de pe celălalt mal al Nistrului.

„Poziția actuală a noii președinte a Moldovei nu face decât să confirme faptul că ea nu îi consideră pe locuitorii Transnistriei drept concetățeni”, a mai spus senatorul.

PAS: Moldova, care nu a avut nicio atribuție, trebuie să-și asume datoria?

La scurt timp, reprezentanții PAS au venit cu o explicație amplă a declarațiilor Maiei Sandu, care încă este lidera partidului, despre datoria la gaz a Transnistriei.

„Datoria MoldovaGaz față de Gazprom depășește $7.7 mlrd. Dacă Moldova și-ar asuma această datorie, așa cum sugerează unii oficiali ruși, precum Senatorul Kosaceov, asta ar duce la dublarea datoriei externe și la falimentul imediat al țarii noastre pentru că această sumă se apropie de PIB-ul anual al Moldovei”, a scris vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS, Mihai Popșoi.

„Însă, din cele 7,7 miliarde de dolari, doar 0,7 miliarde sunt datoria MoldovaGaz, iar restul șapte miliarde sunt datoria Tiraspol-Transgaz. Nici asta nu e tot. Datoria acumulată de regiunea necontrolată din stânga Nistrului nu este datoria locuitorilor. Datoria nu este nici măcar a agenților economici.

Aceasta e datoria așa-numitor autorități transnistrene (nerecunoscute de nimeni), care colectează banii de la consumatori, dar uită să-i transfere către MoldovaGaz. 

Acești bani au fost și sunt cheltuiți după bunul plac al regimului de la Tiraspol. Cum altfel aveau ei să posede mașini, afaceri și case de lux peste tot în lume?”, mai scrie în comunicatul PAS.

„Reprezentanții Gazprom de la conducerea S.A. MoldovaGaz au decis să ofere regiunii transnistrene gaz gratuit, iar Moldova, care nu a avut nicio atribuție la această decizie, trebuie să-și asume datoria? Nici chiar așa, dle Kosaciov”, au răspuns pe final membrii PAS.

Amintim că, două săptămâni în urmă, într-un interviu pentru portalul ucrainean Evropeyskaia Pravda, președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat Moldova nu va recunoaște niciodată datoria Transnistriei pentru gaz.

Comentarii de la Kremlin

Și alți oficiali ruși au comentat declarațiile Maiei Sandu de când aceasta a fost declarată președinta aleasă a R. Moldova. Ofițerul de presă a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a criticat declarațiile Maiei Sandu, precum că pentru menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, militarii ruși din Transnistria trebuie să se retragă.

Și reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a comentat declarația președintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, conform căreia Grupul Operativ al Forțelor Ruse din Transnistria ar trebui retras de acolo pentru a rezolva conflictul.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button