fbpx

Maia Sandu, despre datoria pentru gaz a Transnistriei: „Nu o vom recunoaște niciodată”

Președinta aleasa a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat Moldova nu va recunoaște niciodată datoria Transnistriei pentru gaz.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un interviu pentru portalul ucrainean „Evropeiskaya Pravda”, Maia Sandu a atins subiectul datoriei la gaz a regiunii din stânga Nistrului, spunând că Moldova nu își va asuma aceaste sume.

„Moldova plătește pentru gaz și electricitate, pentru producerea cărora, pe malul stâng, se utilizează gaz livrat de Rusia Transnistriei. De aceea, chiar dacă Transnistria folosește gratis gazul și susține că datoria este a Moldovei, nu este chiar așa.

Noi niciodată nu vom recunoaște această datorie. Este datoria „autorităților” transnistrene și nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să primim acest gaz sau nu. Avem datoriile noastre pe care le achităm, dar deocamdată, pentru gaz practic nu avem datorii”, a explicat Maia Sandu.

Amintim că „Gazprom” consideră că datoria Moldovei pentru gaz natural constituie șapte miliarde de dolari americani, aproape întreaga sumă fiind datoriile locuitorilor Transnistriei.

Oficial, datoria pentru gaz este a companiei Moldovagaz, 50% dintre care aparține „Gazpromului”, 35,33% – Moldovei, iar 13,44% – administrației de la Tiraspol. În 2008, președintele de atunci al Moldovei, Vladimir Voronin, a recunoscut datoria Transnistriei, pe care, însă, succesorii săi au negat-o.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button