fbpx

studiu | Viața pe Venus, departe de a fi posibilă: Cantitatea de apă este de 100 de ori prea mică

Cercetătorii au vești proaste cu privire la speranța că Venus ar putea adăposti orice tip de viață extraterestră. Picăturile de acid sulfuric din norii lui Venus reduc cantitatea de apă de pe planetă, ceea ce o face imposibilă de locuit, scrie digiworld.tv.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Studiul făcut de Universitatea din Belfast arată că norii de pe Venus nu conțin suficientă apă pentru a susține chiar și organismele care sunt adaptate să trăiască în medii extreme de pe Pământ, notează Daily Mail.

Cea mai apropiată planetă vecină a Pământului seamănă cu acesta în multe privinţe, ca mărime şi masă, dar se distinge prin temperatura de la suprafaţă, de 470 de grade Celsius, şi o atmosferă cu 97% dioxid de carbon, scrie și Agerpres.

John Hallsworth, de la Universitatea din Belfast, coautor al studiului, a declarat: „Cel mai tolerant microb la secetă nu ar avea nicio şansă în norii lui Venus, iar cel mai tolerant cu un mediu acid chiar mai puţin”.
Concluzia lui este definitivă: cantitatea de apă disponibilă în norii lui Venus este ”de peste o sută de ori prea mică” pentru a permite supravieţuirea celor mai rezistente microorganisme cunoscute. Cu alte cuvinte, ”la o distanţă insurmontabilă de ceea ce are nevoie viaţa pentru a funcţiona”.

Dacă viaţa nu este posibilă pe Venus, ar putea fi pe Jupiter, a doua planetă din sistemul nostru solar, în afară de Pământ, care posedă o atmosferă noroasă. Aceasta oferă ”o combinaţie de temperatură potrivită şi activitate a apei (disponibilitatea acesteia) pentru a susţine o viaţă activă”, potrivit lui Hallsworth.

Articole asemănătoare

Back to top button