fbpx

Autoritățile anunță că au înregistrat două focare noi de rujeolă

Focare noi de rujeolă au fost înregistrate în raionul Sîngerei și Strășeni, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În raionul Sîngerei, recent a fost identificat un focar de rujeolă cu 39 de cazuri confirmate la copii nevaccinați, cu vârste între 2 și 19 ani, provenind din familii numeroase.

Un alt focar a fost raportat în raionul Strășeni, unde șase copii dintr-o familie multiplă, care nu fuseseră vaccinați, au contractat boala.

De la începutul anului 2024, în Republica Moldova au fost confirmate 117 cazuri de rujeolă, dintre care nouă sunt cazuri de import din țări precum România, Azerbaidjan, Marea Britanie și Germania. Cele mai afectate zone sunt municipiul Chișinău, cu 55 de cazuri, și raionul Sîngerei, cu 39 de cazuri. Alte teritorii cu cazuri raportate includ: Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni și Orhei (câte 1 caz), Drochia, Dondușeni, Râșcani (câte 2 cazuri), Ialoveni (3 cazuri) și Bălți (4 cazuri). Cazurile afectează persoane cu vârste variind de la 0,5 luni la 55 de ani.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică subliniază că nu există tratament specific pentru rujeolă, dar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire. Vaccinul ROR este disponibil gratuit și se administrează la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazurile în care copiii nu au fost vaccinați conform calendarului, medicii de familie vor recomanda o schemă individuală de recuperare vaccinală.

ANSP îndeamnă părinții să își vaccineze copiii conform schemei naționale de vaccinare pentru a preveni răspândirea rujeolei și pentru a proteja sănătatea publică. În contextul unei acoperiri vaccinale sub 90% pentru vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) administrat la vârsta de 1 an și al reticenței persistente față de vaccinare, în special în rândul unor grupuri religioase, riscul de răspândire a rujeolei și altor boli prevenibile prin vaccin este crescut.

Pentru mai multe informații, cetățenii sunt rugați să contacteze medicul de familie sau să acceseze site-ul ANSP.

Articole asemănătoare

Back to top button