fbpx

Vor fi impuse sancțiuni pentru Belarus? Liderii europeni se reunesc la Bruxelles

Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene se adună la Bruxelles luni și marți pentru a discuta despre incidentul aviatic de la Minsk. Se va aborda și eventualitatea emiterii unor sancțiuni pentru Belarus.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acelaşi timp, chiar dacă încă nu există decizii oficiale, mai multe companii aeriene evită spațiul aerian din Belarus. Bunăoară, conform tut.by, AirBaltic a redirecționat trei curse care traversau de regulă regiunea.

În același timp, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat pentru Digi24 că recomandarea urmează să fie emisă. „E un semnal puternic împotriva autorităților din Belarus. Vom discuta la Consiliul European propuneri clare ca răspuns la această acțiune de piraterie europeană. (…) Ne uităm în ansamblu la relația aeriană cu Belarusul. Europa are 64 de zboruri pe această relație. Urmează să vedem daca această cifră mai poate să stea in picioare în condițiile în care autoritățile din Belarus își permit să gireze asemenea acțiuni împotriva unor aeronave comerciale europene”, citează libertatea.ro oficiala.

În același timp, mai multe ministere de Externe au convocat deja ambasadorii din Belarus. Bunăoară, România cere o investigație internațională, iar Polonia a cerut eliberarea opozantului Protasevich.

Amintim că duminică, un avion cu 171 de pasageri la bord a fost deturnat și a aterizat forțat la Minsk, escortat de două aeronave militare. Presa din Belarus scrie că MIG-urile au fost ridicate la comanda lui Lukașenko, iar după aterizarea aeronavei care zbura din Atena spre Vilnius s-a aflat că pe rută zbura și jurnalistul Roman Protasevich. El este căutat de mai mult timp de autorități, fiind acuzat de organizarea acțiunilor de protest.

Articole asemănătoare

Back to top button