fbpx

Rusia ar fi plănuit o invazie a Belarusului. Documentele publicate de Serviciile de Informații ale Ucrainei

Rusia a planificat o invazie a Belarusului după alegerile din 2020, potrivit documentelor obţinute de departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, scrie alephnews.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„După falsificarea alegerilor prezidenţiale din Belarus, Federaţia Rusă a elaborat un plan de invadare şi de suprimare a protestelor populare”, susţine agenţia ucraineană.

Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul de a împiedica Rusia să fie atrasă „în regiunea continentală europeană într-un război regional sau pe scară largă cu ţările membre NATO din Occident”.

Documentele dezvăluie pregătirea Armatei 1 Panzer a Rusiei pentru invazia și ocuparea Belarusului, a susținut, marți, ministerul.

Belarus a organizat alegeri prezidenţiale pe 9 august 2020. Comisia Electorală Centrală a raportat că preşedintele în exerciţiu, Alexander Lukaşenko, a câştigat alegerile cu puţin peste 80% din voturi.

Rezultatul este considerat, la nivel internaţional, ca fiind unul fraudulos care a venit în urma unor alegeri care nu au fost nici libere, nici corecte.

Candidata opoziţiei, Sviatlana Tsikhanouskaya, a susţinut că a obţinut o victorie decisivă în primul tur cu cel puţin 60% din voturi, iar echipa sa a format Consiliul de coordonare pentru a facilita transferul de putere şi şi-a declarat intenţia de a organiza „proteste pe termen lung”.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni oficialilor bieloruşi consideraţi responsabili de „violenţă, represiune şi fraudă electorală”.

Între timp, Rusia s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a lansa invazia din februarie 2022.

Articole asemănătoare

Back to top button