fbpx

Orientul mijlociu își epuizează resursele de apă. Unele regiuni ar putea deveni nelocuibile

Orientul mijlociu își epuizează resursele de apă. Mai multe regiuni al putea deveni nelocuibile ca urmare a mixului de mai mulți factori, inclusiv seceta cumplită și temperaturile la care oamenii rezistă cu greu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pe lângă schimbările climatice, mai apare și problema distribuirii apei, deoarece fluviile traversează mai multe țări, iar sistemele de irigare reduc nivelul apei, conform Digi24, cu referire la CNN. Bunăoară, lacul Urmia din Iran a secat aproximativ pe jumătate din cauza barajelor care au redus debitul de apă. Dacă în anii ’90, bazinul avea 5400 de kilometri pătrați, actualmente acesta a ajuns 2500 de kilometri pătrați.

Între timp, țara se confruntă cu unul dintre cele mai dure episoade de secetă din ultima jumătate de an, iar oamenii protestează pentru că nu au acces la apă. Pe de altă parte, Iranul, Irakul și Iordania folosesc cantități uriașe de apă din sol pentru irigații, în timp ce încearcă să-și îmbunătățească independența alimentară, în contextul lipsei acute a precipitațiilor.

„Aceste țări folosesc mai multă apă decât este disponibilă în mod obișnuit, prin ploaie. Astfel, nivelul apelor subterane scade, deoarece apa este scoasă din sol mai repede decât cantitățile de precipitații care alimentează bazinul natural”, explică specialiștii uscarea râurilor și lacurilor.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button