fbpx

 O alpinistă a escaladat cel mai înalt munte din lume în timp record

Nicio femeie nu a urcat vreodată pe Everest atât de repede ca Phunjo Lama, joi. Alpinista a doborât recordul. Ea a escaladat cel mai înalt munte din lume în 14 ore şi 31 de minute. Lama a făcut într-o jumătate de zi ceea ce majoritatea alpiniştilor au nevoie de zile întregi pentru a face. Muntele are o înălţime de 8.849 de metri. Este necesar să petreacă nopţi în tabere diferite pentru a se odihni şi a se aclimatiza. Lama a făcut ascensiunea aproape ca pe un sprint, scrie Mediafax.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„A pornit (din tabăra de bază) la ora 15.52 pe 22 mai. A ajuns pe vârf la ora 6.23 pe 23 mai”, a declarat pentru AFP Khim Lal Gautam, şeful biroului de teren al departamentului de turism din tabăra de bază.

Alpinista a fost clară cu privire la obiectivul ei. La începutul acestei luni, în timp ce se afla încă în tabăra de bază, Lama a declarat într-o postare pe Facebook că este „100% sigură” că va ajunge pe vârful „Zeiţei Mamă”.

În 2018, Lama a stabilit recordul pentru cea mai rapidă ascensiune realizată de o femeie. Ea a urcat Everestul în 39 de ore şi şase minute. Cu toate acestea, în 2021, Ada Tsang Yin-hung din Hong Kong a cucerit ulterior muntele cu paisprezece ore mai puţin, în 25 de ore şi 50 de minute.

Recordul masculin este deţinut de un alt nepalez, Lhakpa Gelu Sherpa. Acesta a escaladat Everestul în 10 ore şi 56 de minute în 2003.

Pe lângă alpinism, Lama este ghid şi salvator cu elicopterul, o meserie care presupune să zboare în timp ce atârnă de o frânghie pentru a salva alpiniştii răniţi atunci când terenul este prea periculos pentru ca un avion să se apropie sau să aterizeze.

În afară de Everest, Lama a escaladat unii dintre cei mai înalţi munţi din lume. Printre aceştia se numără Manaslu şi Cho Oyu, ambii în Himalaya.

Articole asemănătoare

Back to top button