fbpx

Belarus a fost descalificată de la Eurovision 2021. Care este motivul

Organizatorii Eurovision Song Contest 2021, care va avea loc la Rotterdam, Olanda, au descalificat Belarus din concurs pentru că a înscris a doua melodie care ar încălca regulile competiției, informează BBC, citat de Libertatea

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În urmă cu două săptămâni, Belarusului i s-a solicitat să trimită o nouă piesă, după ce s-a ridicat problema că prima melodie avea un subtext politic. Dar melodia propusă a doua oară, care aparție ca și prima trupei Galasy ZMesta, a fost considerată nepotrivită de organizatorii concursului.

Într-o declarație, Uniunea Europeană a Radiodifuziunii, organizatoarea concursului Eurovision, a anunțat că a „examinat cu atenție noua înregistrare pentru a evalua eligibilitatea sa de a concura”. Astfel, „s-a ajuns la concluzia că și noua piesă a încălcat regulile concursului, care asigură că Eurovision nu este instrumentalizat sau discreditat”.

„Din păcate, Belarusul nu va participa la cel de-al 65-lea concurs Eurovision din luna mai”, susține Uniunea Europeană a Radiodifuziunii.

Prima piesă propusă de Belarus, „I Will Teach You”, o melodie a lui Galasy ZMesta, conținea versuri precum „Te voi învăța să te supui regulilor”, determinând o reacție din partea reprezentanților opoziției. Mulți s-au îngrijorat că permiterea unui astfel de cântec ar legitima suprimarea violentă a protestelor din Belarus.

Uniunea Europeană a Radiodifuziunii (EBU), organizatorii Eurovision, au convenit că versurile nu sunt adecvate și a ordonat Belarusului să-și prezinte din nou intrarea, dacă doresc să participe la concursul din luna mai.

„Încep să ne preseze pe toate fronturile. Chiar la Eurovision, văd. Vom face o altă melodie. Vedeți că totul este politizat”, a recaționat atunci Alekandr Lukașenko.

Trupa, Galasy ZMesta, este cunoscută pentru ironia cu care a tratat protestelor anti-guvernamentale.

Demonstrații mari au avut loc în Belarus anul trecut, după ce Alexander Lukașenko a obținut victoria în alegerile prezidențiale disputate.

Precizăm că Natalia Gordienko urmează să ne reprezinte țara la Eurovision Song Contest 2021. Decizia aparține Comitetului de organizare a Concursului European de Cântec (etapa naţională). Aceasta va trebui să prezinte melodia şi conceptul scenic până pe 8 martie 2021.

Citește și:

video | Piesa Nataliei Gordienko pentru Eurovision, comentată la „Вечерний Ургант”. „În text erau niște cuvinte foarte interesante”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button