fbpx

Audit electoral 2021 | Unii au zeci de milioane, mai multe case și mașini luxoase, iar alții nici datorii nu declară. Topul celor mai bogați lideri de partid la anticipate

Unii au venituri de zeci de milioane, iar cu datorii nu se laudă. Este vorba despre liderii de partid care aspiră la funcția de parlamentari.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nouă politicieni cu venituri de peste un milion de lei

Așadar, după ce le-am analizat declarațiile pe proprie răspundere depuse la CEC, în care s-a indicat averea pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020. Printre cei mai bogați dintre ei se numără Renato Usatîi. Valoarea veniturilor sale pentru perioada indicată depășește 17 milioane de lei, iar în total, bunurile declarate depășesc 52 de milioane, o mare parte dintre ele fiind amplasate în Rusia.

Al doilea pe lista concurenților electorale care au avut cel mai mare venit în perioada indicată este liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc. Conform documentului, doar salariul său a ajuns la aproape 200.000 de dolari, însă în spațiul public au apărut informații precum că acesta ar ascunde averi. Bunăoară, Usatîi spunea că fostul polițist are proprietăți la București, iar în cadrul unor dezbateri s-au difuzat imagini cu vila politicianului, de 179,9 metri pătrați, care ar valora circa 228.000 de lei.

Pe locul trei, la capitolul venituri, se poziționează Andrei Năstase. O mare parte din banii încasați de familia sa reprezintă venitul soției la o companie străină, iar în total, pentru perioada de referință, au fost declarate în diferite valute circa 2,2 milioane de lei.

Liderul Platformei DA este urmat de Vladimir Voronin. O mare parte din venitul familiei sale, la fel, este încasat de fosta primă doamna, iar totalul banilor primiți de cuplu în perioada de referință ajunge la 1,8 milioane de lei.

La mijlocul clasamentului se află Serghei Toma, liderul Partidului Oamenilor Muncii. Împreună cu soția, acesta declară venituri de circa 1,8 milioane de lei (convertit din euro), însă cuplul nu deține proprietăți, și nici conturi bancare, se arată în declarație.

Tot cu aproximativ 1,8 milioane, următoarea poziție este ocupată de președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor. Venitul indicat include și încasările soției.

Pe locul șapte, cu 1,3 milioane de lei împreună obținuți împreună cu soția, se află liderul socialist Igor Dodon. Fostul premier, Pavel Filip, a avut împreună cu soția încasări de 1,1 lei, iar unionistul Octavian Țîcu a adunat puțin peste un milion de lei și este pe locul 10 în top.

Au cele mai scumpe mașini

Patru candidați au declarat că au în garaj bijuterii pe două roți, valoarea totală a cărora depășește un milion de lei. Și în acest caz, Renato Usatîi este primul, cu vehicule care costă peste 10 milioane de lei.

Ilan Șor are mașini de peste opt milioane de lei, inclusiv cu valoare declarată în ruble. Andrei Năstase și familia sa dețin vehicule de circa 1,1 milioane de lei, iar Ștefan Gligor și apropiații săi – de peste un milion de lei.

În același timp, avem și nouă șefi de formațiune care spun că nu au vehicule. Printre ei se numără Igor Dodon, Pavel Filip, Gheorghe Cavcaliuc, Mark Tkaciuk, Vasile Costiuc, Serghei Toma și Veaceslav Valico, Alexandr Kalinin și Svetlana Chesari.

Imobile de milioane și venituri zero lei

Și la capitolul imobile, Renato Usatîi este cel mai avut. Valoarea locuințelor și construcțiilor pe care le deține politicianul depășește 11 milioane de lei.

Următorul în clasament este șeful partidului Patrioții Moldovei, Mihail Garbuz. Deși în perioada indicată doar soția sa a avut venituri de circa 500.000 de lei, în posesia familiei se află o casă de peste 1000 de metri pătrați și alta cu aproximativ aceeași suprafață, valoarea lor fiind mai mare de șapte milioane de lei.

Mai modeste trăiește Ilan Șor. Locuințele și clădirile sale și ale apropiaților costă circa 6,2 milioane de lei. Imobilele lui Pavel Filip, Ștefan Gligor, Andrei Năstase, Vladimir Voronin și Igor Dodon costă peste două milioane de lei, iar ale lui Ion Chicu – circa 1,1 milioane.

Pe de altă parte, șapte candidați nu au indicat imobile în declarație. Este vorba despre Vlad Bilețchi, liderul AUR, Nicolae Alexei de la Partidul Legii și Dreptății, Serghei Toma de la Partidul Oamenilor Muncii, candidatul independent Veaceslav Valico, șeful Partidului Regiunilor Aleksandr Kalinin, lidera Partidului Noua Opțiune Istorică Sverlana Chesari, și liderul Partidului NOI Valdimir Dachi.

Ce sume au politicienii pe conturile bancare?

Doar opt candidați au declarat economii și conturi bancare. Cei mai mulți sunt la Vladimir Voronin – mai mult de două milioane. Ilan Șor are economii de circa 500 de mii de lei, Octavian Țîcu – peste 300.000, Renato Usatîi – aproximativ 299.000, iar Pavel Filip – circa 188.000. Vitalie Marinuța de la Partidul Verde Ecologist, Ștefan Gligor și Mihail Garbuz au mai puțin de 10.000 de lei la bănci, iar restul candidaților nu au declarat conturi bancare.

Terenuri care valorează de la câteva sute de lei la milioane

Unii lideri de partid au primit terenuri drept moștenire, alții le-au procurat, însă unele dintre valorile declarate par a fi „amuzante” și chiar ireale. Bunăoară, avem politicieni cu hectare de pământ care costă în jur de 200 de lei.

Ca și în cazurile precedente, cel mai avut este Renato Usatîi. Terenurile sale costă peste 13 milioane de lei. Pe locul doi se află liderul Partidului Schimbării, care are un teren de 1,2 milioane de lei.Peste 700.000 de lei costă pământul deținut de liderul Patrioților Moldovei, iar ale democratului Pavel Filip – mai mult de 600.000.

Circa 470.000 valorează terenurile lui Andrei Năstase, mai mult de 450.000 – ale lui Igor Dodon, urmat de liderul comuniștilor, care deține pământ de 294.000 de lei, potrivit declarațiilor. Ex-premierul Ion Chicu are teren în valoare de peste 250.000 de lei, iar fondatorul Congresului Civic, Iurie Muntean – de 126.000.

Mai puțin de 100.000 costă terenurile lui Tkaciuk, Grosu, Costiuc și Cavcaliuc. Bunăoară, pământurile din posesia șefului PAS au valori indicate în jur de 200 de lei, iar cel al liderului PACE – circa 300. Ceilalți șefi de partid nu au indicat bunuri de acest gen în declarație.

Politicienii lideri de partid și la datorii

Șapte politicieni au datorii la bănci sau alte instituții de creditare. Cele mai puțin datorii – 11599 de lei, le are liderul PAS, Igor Grosu.

Vlad Bilețchi are un credit de 100.000 de lei, liderul Patrioților Moldovei datorează 560.000, candidatul independent Veaceslav Valico – în jur de 400.000 de lei (echivalentul a 20.000 de euro), Ion Chicu – 740.000 de lei, Vitalie Marinuța – 970.000 de lei, iar Igor Dodon conduce lista cu un credit de peste un milion de lei.

📣 „Electorala 2021” reprezintă o rubrică în care sunt publicate informații de prezentare a concurenților electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, ideile lor, mesajele de campanie ce pot fi expediate de echipele concurenților electorali.  

Articole asemănătoare

Back to top button