fbpx

foto | „Secretul colonelului Cavcaliuc”: Detalii despre apartamentul nedeclarat al liderului PACE

Un apartament cu trei camere și terasă, într-o zonă de elită din București – Greenfield Residence, este achiziția pe care colonelul și, mai nou, politicianul Gheorghe Cavcaliuc ar fi vrut s-o țină în taină. CU SENS a obținut documente care arată că apartamentul de 74,9 metri pătrați i-a costat, pe el și partenera lui, 459.703 RON, adică circa 95.000 EUR – bani achitați în șase rate, într-o perioadă de doar patru luni și jumătate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat în decembrie 2019, la doar jumătate de an de la demisia lui Cavcaliuc din funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), admiterea unor date incomplete sau falsul în declarația de avere se pedepsește penal.

De cum faci stânga pe lângă Grădina Zoologică, se deschide o alee ce șerpuiește prin Pădurea Băneasa, la capătul căreia apare un oraș diferit de tot ce există în București. Blocuri albe, construite într-un stil minimalist se îmbină armonios cu peisajul natural. Ai ajuns în complexul Greenfield Residence, situat în zona de Nord a capitalei României, la doar zece minute de Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Într-un bloc din acest cartier cochet, departe de aglomerația orașului, protejat de scutul de verdeață, e proprietatea din străinătate a colonelului Gheorghe Cavcaliuc.

Potrivit documentului emis de autoritățile române, Gheorghe Cavcaliuc deține 50% din apartamentul cu suprafața utilă de 68,6 metri pătrați și o suprafață totală de 74,9 metri pătrați. Cealaltă jumătate se află în proprietatea partenerei sale de viață – Eugenia Cavcaliuc. Cei doi apar în contractul de vânzare-cumpărare drept cetățeni români, cu viza de reședință la Vaslui.

Apartamentul este compus din trei camere, grup sanitar, bucătărie, dressing, baie și terasă și a fost cumpărat la pachet cu o cotă-parte de 4,12% din părțile comune ale blocului și o cotă de teren aferent cu suprafața de 15,6 metri pătrați.

L-au achiziționat în decembrie 2019, la doar jumătate de an de la demisia lui Cavcaliuc din funcția de șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP). Prin urmare, noua achiziție nici nu s-a regăsit în declarația de avere și interese pentru anul 2019, care a fost depusă la demisie. Atunci, Cavcaliuc a declarat un venit de puțin peste 200 mii de lei – salariul său de șef-adjunct la IGP, două apartamente și o vilă.

Primul care a vehiculat informația despre apartamentul nedeclarat al lui Cavcaliuc a fost Renato Usatîi, liderului blocului electoral care-i poartă numele, candidat la funcția de deputat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Și a făcut-o acum, în plină campanie electorală. Cavcaliuc s-a înscris și el în cursa pentru fotoliul de deputat pe lista Partidului Acasă Construim Europa (PACE), a cărui președinte este. Deși se află pe poziția a cincea în lista candidaților PACE, ar putea avea un loc în Parlament doar dacă partidul său va obține numărul minim de voturi, adică 5%.

Colonelul Cavcaliuc se apără și spune că nu a inclus proprietatea de peste hotare în declarația de avere, depusă la CEC, cu bună știință. Asta chiar dacă a încălcat legea.

Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE: „Nu am indicat apartamentul din București sau alt imobil, sau contul bancar legal pe care le dețin acolo, pentru că i-am pregătit [lui Usatîi] o capcană. Acest lucru l-am făcut pentru a-l verifica și a-l deconspira pe Renato Usatîi și a arăta legătura dintre el și serviciile secrete ale altor state”.

Pentru a fi înregistrat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat, orice persoană depune, pe proprie răspundere, declarația de avere și interese personale pentru o perioadă de doi ani, în cazul dat 2019-2020. Candidatul este obligat să declare, inclusiv, informații despre proprietăți și venituri de peste hotare. Asta chiar dacă autoritățile electorale nu verifică veridicitatea acestora. Se dă mult credit onestității și bunei-credințe a candidatului.

DORIN CIMIL, președintele Comisiei Electorale CentraleOricare act depus la CEC se depune pe propria răspundere a candidatului. Noi nu putem verifica momentan, în ziua depunerii, dacă persoana a declarat corect averea sa”. 

Citește mai departe pe CU SENS.

Articole asemănătoare

Back to top button