fbpx

video | Astăzi se împlinesc 102 ani de la Revoluția Bolșevică, condusă de Vladimir Ilici Lenin

Revoluția din Octombrie sau Revoluția bolșevică a fost lovitura de stat prin care bolșevicii au preluat puterea cu forța de la Guvernul lui Kerenski și care a inaugurat a doua fază a Revoluției Ruse din 1917.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Lovitura de stat a fost organizată de bolșevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin. Astfel, pe 25 octombrie 1917 (după calendarul iulian, încă în uz la acea vreme în Rusia) sau 7 noiembrie (după calendarul gregorian) grupări militare au înlăturat de la putere Guvernul provizoriu al lui Alexandr Kerenski aproape fără vărsare de sânge.

Gărzile Roșii conduse de bolșevici au preluat controlul principalelor puncte din capitală, întâmpinând o slabă opoziție. În noaptea de 24-25 octombrie/6-7 noiembrie 1917 a fost ocupat Palatul de Iarnă, reședința țarilor Rusiei.

Succesul bolșevicilor a dus la deturnarea idealurilor revoluției din februarie și a transformat caracterul socialist-liberal al Revoluției din Februarie în unul comunist, a transformat speranța pentru o republică democrată într-o dictatură monopartită. A pus bazele Uniunii Sovietice proclamate în 1922.

Articole asemănătoare

Back to top button