fbpx

Unul din motivele care conduc la agravarea situației este că pacienții încearcă să se trateze singuri, fără ghidaj specializat

Situația epidemiologică devine tot mai alarmantă și dramatică în Republica Moldova. Unele persoane infectate continuă să se trateze acasă și se adresează la medic abia când starea lor se agravează, numărul deceselor crește, iar un lockdown nu ar schimba situația, consideră profesorul Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Într-un interviu oferit pentru Jurnal TV, doctorul, trecut și el recent prin COVID, spune că unica salvare este vaccinarea masivă a populației.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a SCR „Timofei Moșneaga”: „Situația este alarmantă. Am început cu câțiva bolnavi. S-a făcut impresia că nu vor face față cu 300 de bolnavi, 3000, 30000 ne vom îneca, dar am ajuns la peste 200 de mii și activăm într-o situația așa, mai delicată. Este o situație de excepție. Este o situație care caracterizează un dezastru, o calamitate.”

Unul din motivele care conduc la agravarea situației este că multe persoane încearcă să se trateze la domiciliu, iar la medic ajung deja când viața lor este în pericol.

Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a SCR „Timofei Moșneaga”: „Foarte des, starea generală a pacinetului nu corespunde cu gradul de afectare. Deseori, pacienții nu își dau seama în ce stare gravă sunt ei. Pacineții se internează cu 50%, 75% de afectare a plămânilor. Ei vin pe picioarele lor. Au o puțină dispnee. Pacientul nu poate obiectiv să-și aprecieze gradul de severitate a bolii.”

Șanse de revenire la normalitate există, în opinia doctorului, dar numai într-un singur caz – dacă va avea loc vaccinarea masivă a populației.

Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a SCR „Timofei Moșneaga”: „Cu procentul pe care îl avem de vaccinări, nu putem avea un rezultat. Nu ajungem la niciun procent din populație. Atunci când rata se va ridica ca în alte state până la 30% – 40% – 50%, atunci vom avea și rezultatul.”

Interviul integral cu profesorul Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, va fi difuzat mâine, la Jurnalul Săptămânii, începând cu ora 19:00.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button