fbpx

Unii – milionari în acte, alții – foști miniștri sau lideri de partid. Cine sunt și ce averi au miniștrii propuși în Guvernul Gavriliță

Premierul desemnat, Natalia Gavriliță, și-a prezentat vineri, 5 februarie, lista candidaților la funcțiile de miniștri în Executivul său. Majoritatea candidaților sunt fie reprezentanți ai PAS, partid al cărui vicepreședinte este candidatul desemnat, fie reprezentanți ai Președinției. Vrei să-i cunoști mai bine pe cei care râvnesc la portofoliile de miniștri? ZUGO îți prezintă aspecte din biografia și declarația de avere a acestora.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Citește și: doc, infografic | Studii la Harvard, experiență în Guvern, trei mașini și venituri în lire. „Bagajul” candidatei la funcția de premier, Natalia Gavriliță

De la ex-ministru și fost președinte de partid – la vicepremier pentru Reintegrare

Viorel Cibotaru – biografie. Expert în securitate și reglementarea conflictelor, fost ministru al Apărării, co-fondatorul Centrului de Informare și Documentare privind NATO. Viorel Cibotaru este doctor în Filologie, publicist, profesor universitar și absolvent al facultății de jurnalism a USM. Din 2006 este directorul Institutului European pentru Studii Politice. În calitate de Director de Program al Institutului de Politici Publice, a condus proiecte și cercetări în domeniul de reintegrare.

În 2016, la câteva luni după reținerea fostului lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru a devenit lider al unei formațiuni politice în declin. A deținut această funcție până când aceasta a fost preluată de succesorul său, Tudor Deliu.

Viorel Cibotaru este căsătorit și are un copil.

Conform declarației sale de avere și interese personale pentru 2019, Cibotaru deține un autoturism Mitsubishi XL, produs în 2019, obținut contra sumei de 7000 de dolari. Acesta nu a indicat în proprietate bunuri imobile sau conturi bancare.

De la șefă de cabinet la Ministerul Finanțelor – la ministră a Finanțelor

Foto: PAS

Rozalina Albu – biografie. Expertă în administrare, buget și consultanță financiară cu o experiență de peste 15 ani în sectorul public și privat. În 2019, a fost șefă de cabinet la Ministerul Finanțelor, iar în perioada 2008–2012 a condus Secția elaborarea bugetului și prognoze multianuale. Timp de șapte ani a lucrat pe poziții manageriale în Microsoft Irlanda și Ericsson Moldova.

Are studii de masterat în comerț internațional și integrare europeană la Universitatea Antwerpen și studii universitare de licență în economie și finanțe. Vorbește fluent rusa, engleza și franceza.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru 2019, Rozalina Albu este proprietara unui apartament de peste 97 de metri pătrați, obținut în 2013 pentru suma de aproape 562.000 de lei. Ea nu a trecut în declarație niciun cont bancar și niciun autovehicul în proprietate sau posesiune.

De la principalul jurist al partidului – la ministru al Justiției

Foto: PAS

Sergiu Litvinenco – biografie. Membru fondator și vicepreședinte al PS. În 2019 a fost ales deputat în Parlament. Din iunie până în noiembrie 2019 a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități din Legislativ, ulterior membru al acestei comisii. Potrivit PAS, Litvinenco a elaborat și promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiției și pentru combaterea corupției, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) și cel al administrației publice.

Până la accederea în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, UNDP, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unității de reformare a administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat și a oferit consultanță juridică Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică etc. A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova.

Sergiu Litvinenco este licențiat în drept și are o vastă expertiză profesională în domeniul dreptului și administrației publice – afirmă PAS.

În comparație cu Viorel Cibotaru și Rozalina Albu, familia candidatului la portofoliul de ministru al Justiției a trecut în declarația sa de avere și interese personale pentru 2019 mai multe salarii, acestea fiind și mai generoase. La acestea se adaugă  aproape 20.000 de lei din dobânzi bancare și peste 88.000 de lei din indemnizațiile de deputat.

Familia Litvinenco este proprietara unui teren intravilan de 10 ari în Hârtop și a unei case de locuit de 69 de metri pătrați în aceeași localitate din raionul Florești. În proprietatea familiei se mai află un apartament de aproape 53 de metri pătrați, precum și un apartament în posesiune, cu suprafața de peste 80 de metri pătrați.

La capitolul mașini, familia actualului deputat indică o Toyota Auris din 2007 și un Mercedes din același an, cu mențiunea că prima mașină este doar în posesiunea familiei.

Familia deputatului are mai multe depozite bancare, care depășesc suma totală de 355.000 de lei.

De la antreprenor – la ministru al Agriculturii

Foto: PAS

Ion Luca – biografie. Vinificator cu peste 15 ani de experiență în vinificație și managementul proiectelor agricole. Din 2010, este fondatorul Casei Vinicole Luca și Carpe Diem Wines. Este cofondator și membru al Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova, timp de 7 ani a deținut funcția de Președinte al Asociației. În perioada 2007–2014, a fost coordonator de proiecte în domeniul agriculturii în cadrul agenției KulturKontakt Austria.

Ion Luca este absolvent al facultății de Relații Economice Internaționale al Academiei de Studii Economice, deține un master în administrarea afacerilor, și este absolvent al școlii doctorale de al Universității Tehnice din Moldova. Din 2015, este parte a grupurilor de experți în jurizarea concursurilor internaționale de vinificație precum „Berliner Wine Trophy”, „Asia Wine Trophy”, „International Wine Grand Challenge” și altele.

Candidatul la postul de ministru al Agriculturii nu și-a publicat declarația de avere și interese personale, întrucât nu a deținut o funcție publică până în prezent. De altfel, Ion Luca este „cel mai puțin experimentat” din lista propusă de miniștri, atunci când vine vorba de funcții publice.

Înapoi la șefia Ministerului Sănătății?

Foto: PAS

Ala Nemerenco – biografie. Medic de profesie, este în prezent consilieră a președintei Republicii Moldova în domeniul sănătății. În 2019 a fost ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, este autoare și coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri și protocoale.

În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Vezi și: Nemerenco și diploma de master: De la originile „epopeii” până la proteste în fața Președinției

Ala Nemerenco a depus la ANI ultima declarație de avere și interese personale, valabilă pentru 2020. Ea a indicat un salariu de peste 101.000 de lei de la Ministerul Sănătății, peste 30.000 de lei pentru funcția de conferențiar universitar, precum și 5500 de dolari, 3500 de dolari și aproape 12.000 de euro salarii din consultanța oferită pentru organizații internaționale (OMS, Conseil Sante și GFA Consulting Group). În haznaua familiei Nemerenco au intrat și alte trei salarii – ceva mai modeste – încasate de soț. La aceste venituri s-a adăugat pensia și indemnizația de consilier în CMC al Alei Nemerenco.

Din 2019, Ala Nemerenco este proprietarea unui Nissan Qashqai, produs în 2018 și cumpărat pentru suma de peste 282.000 de lei. Ea a mai indicat aproape 252.000 de lei în două conturi bancare, însă niciun bun imobil.

Citește și: După diplomă, socialiștii „țin sub lupă” averea Alei Nemerenco. Au cerut ANI și Procuraturii să verifice veniturile fostei ministre

Om din sistem la Ministerul Apărării

Foto: PAS

Anatolie Nosatîi – biografie. Militar decorat cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”,  Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

În declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2020, candidatul la funcția de ministru al Apărării a indicat salariul de funcție (peste 32.000 de lei), precum și salariul soției (45.000 de lei).

Familia Nosatîi are în proprietate două apartamente (de 103 și, respectiv, 46 de metri pătrați). Primul a fost cumpărat în 2018 contra sumei de peste 703.000 de lei, iar al doilea – în 1999, pentru aproape 250.000 de lei. Tot în 2019, familia a achiziționat și un garaj de 18 metri pătrați, în valoare de peste 85.000 de lei.

Mașina familiei Nosatîi este o Toyota Rav4 din 2018, cumpărată în același an pentru aproape 253.000 de lei. Soții Nosatîi mai țin 60.000 de dolari într-o bancă din SUA.

De la vicepreședinte de Parlament – la ministru de Externe

Foto: PAS

Mihai Popșoi – biografie. Vicepreședinte al PAS și vicepreședinte al Parlamentului. Este doctorand în studii politice în cadrul Universității din Milano. Este membru al Asociației pentru Politică Externă din Moldova. Între 2010 și 2014, a activat în calitate de analist politic în secția politico-economică a Ambasadei SUA în R. Moldova, iar anterior a activat în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO.

Mihai Popșoi și-a făcut studiile de licență și masterat în relații internaționale la USM și mai deține o diplomă de masterat în politici publice de la Universitatea York, Marea Britanie și Universitatea Central Europeană.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale pentru 2019, Mihai Popșoi s-a ales cu un salariu de peste 128.000 de lei de la Parlament și remunerări de aproape 59.000 de lei în calitate din partea a două fundații și a unei asociații. Totuși, acesta este depășit de venitul salarial al soției sale – pete 345.000 de lei.

Soții Popșoi au moștenit, în 2016, un teren intravilan în valoare de 136.000 de lei, precum și o casă de locuit de 46,5 metri pătrați, în valoare de peste 122.000 de lei. Familia Popșoi este proprietara a două apartamente (de 29,5 și, respectiv, 65,6 metri pătrați), a căror valoare este de 194.000 și, respectiv, 405.000 de lei.

Familia Popșoi deține două autoturisme (Toyota Corolla din 2004 și Toyota Auris din 2016), precum și mai multe conturi bancare în care au depozitat, potrivit informațiilor pentru anul 2019, sume totale de circa 174.000 de lei peste 5000 de euro.

O femeie, propusă în premieră la șefia MAI

Foto: PAS

Ana Revenco – biografie. Consiliera președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. Este decorată cu distincția prezidențială „Meritul Civic”.

Ana Revenco încă nu a depus declarația de avere și interese personale pentru anul precedent. Potrivit serviciului de presă al Președinției, ultima sa declarație a fost depusă în 2015, pentru anul 2014. Totuși, aceasta nu poate fi găsită pe portalul dedicat al Agenției Naționale de Integritate.

Omul de încredere al Maiei Sandu – în fruntea Economiei

Foto: PAS

Andrei Spînu – biografie. Secretar general al Administrației Președintelui Republicii Moldova și secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a deținut funcția de secretar general al Guvernului, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale cu un portofoliu de companii internaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău.

Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Candidatul la șefia Economiei naționale este, probabil, cel mai avut pretendent la funcția de ministru. Potrivit declarației sale de avere și interese personale pentru 2019, Andrei Spînu a fost remunerat din patru surse: circa 61.000 din dividentele unei companii, peste 2.118.000 de lei ca remunerare din partea altei companii, aproape 228.000 de lei ca salariu din partea celei de-a treia companii și circa 90.000 de la Cancelaria de Stat.

Tot în 2019, Andrei Spînu a vândut un apartament pentru suma de 732.000 de lei, o debara, dar și a primit o indemnizație pentru întreținerea copilului în sumă de 22.000 de lei.

Familia Spînu are în proprietate patru terenuri agricole și două intravilane. Ultimele sunt și cele mai valoroase – fiecare dintre ele costând aproape 450.000 de lei. Familia actualului secretar general al Președinției mai deține și o casă de locuit cu o suprafață de 125 de metri pătrați și care valorează puțin peste 1.500.000 de lei.

La capitolul mașini – soții Spînu au declarat un Audi Q5 din 2014, cumpărat în 2018 pentru suma de 380.000 de lei, dar și un VW Tiguan din 2019, cumpărat în 2020 contra sumei de 27.000 de dolari.

Andrei Spînu are opt conturi bancare, în care ține circa 11.000 de euro, 600 de dolari și circa 37.000 de lei. Acesta este acționar la trei companii (din SUA, Hong Kong și Marea Britanie) și fondator la altele două.

Într-o intervenție pentru zdg.md, Spînu a explicat cum și-a obținut averea și care e situația juridică a companiilor sale.

De la secretar general – la ministru al Educației

Foto: PAS

Anatolie Topală – biografie. Secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În perioada 2015–2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității. Are o experiență bogată în domeniul academic, activând în calitate de șef al Departamentului de studii al Universității de Stat din Moldova și prodecan al Facultății de Matematică și Informatică a USM. Anatolie Topală este conferențiar universitar și doctor în științe fizico-matematice. Vorbește engleza, franceza și rusa.

Candidatul la șefia Ministerului Educației a încasat în 2019, conform declarației de avere pentru acel an, circa 225.000 de lei sub formă de salarii (Ministerul Educației, USM, Agenția pentru Curriculum și Evaluare). La veniturile familie se adaugă și salariu de aproape 129.000 de lei, obținut de soția sa în același an.

Familia Topală are în proprietate un apartament de 117 metri pătrați, a cărui valoare declarată este de peste 51.000 de euro. Totodată, soții Topală dețin un automobil Kia Sportage din 2019, achiziționat în același an pentru 16.600 de euro.

Citește și: doc, infografic | Studii la Harvard, experiență în Guvern, trei mașini și venituri în lire. „Bagajul” candidatei la funcția de premier, Natalia Gavriliță

Amintim că la 27 ianuarie curent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus-o pe fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, la funcția de prim-ministră.

Până la această oră, trei fracțiuni parlamentare au anunțat că nu vor vota pentru Guvernul Gavriliță. Este vorba de PASPDM, Platforma DA și PSRM.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button