fbpx

doc, infografic | Studii la Harvard, experiență în Guvern, trei mașini și venituri în lire. „Bagajul” candidatei la funcția de premier, Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță, fosta ministră a Finanțelor, membra Executivului condus de actuala președintă a Republicii Moldova, a fost desemnată candidată pentru funcția de premier. ZUGO a analizat ce studii are fosta oficială, ce experiențe a acumulat până acum și care îi sunt veniturile. Informațiile au fost colectate din CV și Declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, depusă atunci când făcea parte din Guvernul Sandu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Natalia Gavriliță are 43 de ani și este originară din Mălăiești, localitate care actualmente se află sub controlul autorităților neconstituționale din stânga Nistrului. Printre competențele pe care le declară ex-ministra se numără vorbirea fluentă a limbilor rusă și engleză. De asemenea, aceasta declară că deține cunoștințe intermediare de franceză și spaniolă.

Studiile și masteratul obținut de Natalia Gavriliță la Harvard

În CV-ul Nataliei Gavriliță sunt trecute studiile la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, absolvită în 2000. Ulterior, a urmat masteratul la Harvard, obținând diploma în 2005. Aceasta a ajuns în Statele Unite ale Americii, fiind bursieră a programului Edmund S. Muskie Fellow.

Munca la stat și în instituțiile internaționale

Din 2015 până în prezent Natalia Gavriliță este directoare generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) din Marea Britanie. Anterior obținerii postului, aceasta a fost:

    • secretară de stat la Ministerul Educației;
    • șefă a Departamentului pentru Politici și Dezvoltare Macroeconomică în cadrul Cabinetului Guvernului;
    • consultantă stagiară la Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene;
    • consultantă în cadrul Biroului vicepreședintelui pentru Europa și Asia Centrală (VP ECA) a Băncii Mondiale;
    • asistentă politică la Biroul de Afaceri Politice și Economice din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.

Veniturile și cele trei mașini ale familiei Gavriliță

Conform declarației de avere, Natalia Gavriliță deține un apartament de peste 52 de metri pătrați, în valoare de peste 275.000 de lei și trei vehicule. Aceasta a încasat în 2019, împreună cu soțul, peste 150.000 de lei de la Guvern și Cancelaria de Stat, dar are și un depozit la o bancă din Marea Britanie. Tot în 2019, Natalia Gavriliță a încasat un salariu de aproape 31.000 de lire sterline de la Fondul Global pentru Inovare.

Venit Natalia Gavriliță
Venitul declarat de Natalia Gavriliță în 2019

La capitolul mașini, familia Nataliei Gavriliță declară un Lexus RX350 (fabricat în 2009), cumpărat cu 17.000 de euro în anul 2014. Un alt vehicul deținut este și el SUV. Mașina de marca Subaru Forester (produsă în 2008) a fost procurată 3500 de euro în 2018. A treia mașină a ajuns în „colecția” familiei Gavriliță în 2019: un Volkswagen Polo (produs în 2011) care a costat 6000 de euro.

Un Lexus RX350 din 2009. Foto simbol: Youtube

Nu are susținerea propriului partid

Deși este vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care i-a acordat sprijin politic în Parlament pentru a accede în funcția de ministră a Finanțelor în componența Guvernului Sandu, Natalia Gavriliță nu va fi susținută de fracțiunea. Anunțul a fost făcut imediat după ce Maia Sandu a propus candidatura. Și asta pentru că PAS a declarat necesitatea declanșării cât mai grabnice a alegerilor parlamentare anticipate. Totuși, președinta a anunțat că Gavriliță este „un om în care are încredere, o profesionistă integră și responsabilă”.

Pe de altă parte, eșecul votării de două ori în Parlament a candidaturilor la funcția de prim-ministru echivalează cu dizolvarea Legislativului și declanșarea anticipatelor.

Deocamdată nu este clar dacă va fi votată candidatura, deoarece anterior s-a discutat mult despre un candidat „butaforic”, scopul final fiind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Vezi AICI reacțiile partidelor parlamentare la desemnarea candidaturii.

Natalia Gavriliță urmează, în termen de 15 zile, să prezinte programul de guvernare și membrii cabinetului de miniștri în plenul Parlamentului.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Back to top button