„Nu vom vota”, „se cer explicații” sau „a pierdut timp”. Vor vota deputații pentru Guvernul Gavriliță? Reacțiile PSRM, PDM și Pentru Moldova
Președinta Maia Sandu a desemnat-o miercuri, 27 ianuarie, pe Natalia Gavriliță în calitate de candidat la funcția de premier. Au apărut imediat și reacțiile partidelor parlamentare. Acestea sunt dintre cele mai diverse: unele formațiuni nu afirmă că nu vor susține niciun candidat pentru că își doresc alegeri anticipate, în timp ce altele spun că încă nu s-au decis.
Dodon: „În sfârșit președintele și-a amintit de obligațiunile sale constituționale”
„Președintele Maia Sandu s-a încadrat în termenii stabiliți de socialiști și a desemnat candidatul la funcția de premier până în data de 1 februarie”, a comentat liderul PSRM, Igor Dodon. Socialistul spune că se află în așteptarea programului și componenței Guvernului, care urmează a fi prezentate într-un termen de 15 zile.
„Cred că Parlamentul ar putea să examineze acest subiect săptămâna viitoare, când începe noua sesiune a Legislativului”, a spus Dodon.
Președintele PSRM a precizat că la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc ședința Consiliului Republican al PSRM, la care se va discuta și acest subiect. „Eu cred că fracțiunea parlamentată a PSRM trebuie să participe la dezbaterea programului și componenței noului Guvern, pentru a le arăta cetățenilor calitatea și profesionalismul fostei/actualei echipe a Maiei Sandu”, a adăugat acesta.
Reacția Pentru Moldova
Platforma parlamentară Pentru Moldova (din care fac parte deputați Partidului Șor și câțiva ex-deputați democrați) a luat act de desemnarea Nataliei Gavriliță și a constatat „cu regret că dna președinte Maia Sandu a pierdut mai bine de 30 de zile pentru a îndeplini această procedură prevăzută în Constituție, timp extrem de prețios pentru țara noastră, având în vedere provocările prin care trece”.
Reprezentanții platformei nu știu „dacă doamna Gavriliță își va lua rolul în serios sau a acceptat să fie cal de bătaie, în condițiile în care Maia Sandu și formațiunea sa din Parlament ne-a cerut insistent până acum să nu susținem candidatul desemnat de președinte”. „Cred că, în acest context, se cer niște explicații suplimentare”, precizează aceștia.
„Platforma parlamentară Pentru Moldova se va convoca în cel mai apropiat timp în ședință pentru a discuta și decide poziția noastră față de această candidatură, nu înainte însă de a afla viziunile Nataliei Gavriliță în privința celor mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii: pandemia de COVID-19 și necesitatea urgentă pentru a asigura cetățenii cu vaccin; criza economică tot mai profundă; necesitatea majorării pensiilor și a prestațiilor sociale pentru cetățenii cu venituri mici; dezvoltarea agriculturii și asigurarea cu un sistem modern de irigare și multe altele.
Amintim, de asemenea, că unul dintre scopurile viitorului guvern, dacă va fi ales, va fi să pregătească Republica Moldova pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe care le cer cetățenii”, se arată într-un comunicat Pentru Moldova.
PAS nu va vota niciun Guvern
„Fracţiunea PAS nu va vota nici un guvern înaintat în acest legislativ, fiindcă numai aşa se vor putea declanşa alegerile anticipate pe care le aşteaptă oamenii”, a anunțat formațiunea la scurt timp după desemnarea Nataliei Gavriliță.
Potrivit PAS, problema Republicii Moldova „nu este un Guvern, oricât de profesionist ar fi, ci este cel mai corupt Parlament din istoria ţării, care nu va lăsa ca acest Guvern să funcţioneze”.
Democrații vor discuții
„Am văzut candidatura propusă astăzi de președinte pentru funcția de premier. Apreciem că președinția a ales o opțiune constituțională pentru situația în care ne aflăm, în ciuda propunerilor fantasmagorice care existau în societate”, a reacționat Partidul Democrat într-un comunicat.
„Am urmărit activitatea dnei Gavriliță în calitate de ministru al Finanțelor și urmează să vedem componența cabinetului de miniștri propus de aceasta. Considerăm însă absolut necesară o discuție cu președintele și cu premierul desemnat, pentru a înțelege adevăratele intenții ale acestei mișcări, iar ulterior vom decide, împreună cu echipa, care vor fi acțiunile noastre”, se mai arată în mesajul democraților.
Platforma DA va decide luni
Deputații Platformei DA vor decide luni la Biroul politic al formațiunii dacă vor susține candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministră.
Grupul parlamentar Pro Moldova nu a venit cu o reacție până la ora actuală.
Premierul desemnat are la dispoziție 15 zile
ZUGO precizează că, potrivit Constituției, Natalia Gavriliță urmează să ceară, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.
Pentru ca să devină șefa Guvernului, Gavriliță, echipa sa de miniștri și programul său de guvernare trebuei să obțină 51 de voturi ale deputaților. În baza votului de încredere al Parlamentului, Maia Sandu va semna un decret de numire a Guvernului. Executivul își exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii acestuia în faţa șefului statului.