fbpx

Nivelul apei din Nistru a coborât la o cotă minimă. Populația este îndemnată să economisească

Deși se menține stabil, nivelul apei din râul Nistru este aproape de unul critic. Despre asta a anunțat șefa de la Apă-Canal, care a îndemnat oamenii să economisească la maximum, dar și să folosească surse alternative, atunci când irigă plantele sau gazonul. Asta în contextul în care, deja de o săptămână, Republica Moldova se află sub cod portocaliu de debit scăzut a apelor din râuri și lacuri, relatează tv8.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Nivelul mediu al apei în râul Nistru a constituit 8,58 metri. Nivelul critic, fiind de 8,3 metri. În cazul riscului de scădere a apei din râul Nistru, mai jos de 8,3 metri, este un risc de formare a pâlniei și funcționarea pompei în regim de cavitație”, a declarat directoarea Întreprinderii Municipale ApăCanal, Irina Gutnic.

Potrivit noii directoare de la Apă-Canal, ultima dată când apa din râul Nistru a coborât la o cotă alarmantă din cauza lipsei de precipitații a fost în anul 2001, atunci când s-a înregistrat un nivel al apei de 8,1 metri. Dacă și în acest an se va întâmpla așa, iar temperaturile se vor menține la un nivel ridicat, ne-am putea pomeni fără apă la robinete, mai spun experții.

„Atunci, o să fim nevoiți să stopăm stația pentru că trebuie să protejăm utilajul. Nu am auzit despre așa situații. Dar mi s-a spus că, acum câțiva ani, a fost nivelul de 8,1 și stația a funcționat în regim normal”, a menționat șeful Departamentului Apă și Canalizare, Alexei Ghețan.

Totuși, cei care monitorizează la fiecare oră nivelul apei de la stația de captare de la Vadul lui Vodă spun că, în săptămâna trecută, indicii s-au menținut la un nivel stabil, iar asta datorită ploilor, care au mai căzut în ultimele zile. Chiar și așa, autoritățile îndeamnă oamenii să facă economii.

„Să consume rațional apa, doar în scopuri menajere. Pentru irigarea culturilor și udarea gazoanelor, intervenim cu rugămintea ca acestea să fie irigate din surse alternative de apă”, a vorbit directoarea S.A. Apă-Canal, Irina Gutnic.

„Responsabilii spun că este nevoie de crearea unui grup de lucru, care va monitoriza zilnic situația, iar dacă apa din Nistru va coborî sub nivelul critic, atunci va fi deschis barajul de la Dubăsari”.

Acum o săptămână, meteorologii au emis cod portocaliul de alertă hidrologică, în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, care provoacă secarea nivelului apei în lacuri și râuri. Avertizarea este valabilă și pentru ziua de mâine, atunci când maximele termice vor urca peste 30 de grade Celsius.

Articole asemănătoare

Back to top button