fbpx

Guvernul a autorizat eliberarea din rezerva de stat a peste 20.000 de tone de grâu. Ministru: Securitatea alimentară e asigurată

Executivul a adoptat o hotătâre prin care autorizează eliberarea unei cantități de 20.787 de tone de grâu alimentar din rezervele de stat. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, decizia a fost propusă în contextul în care este nevoie de împrospătarea grâului, având în vedere că termenul de păstrare al acestuia expiră în anul curent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Și în acest an urmează a fi împrospătată cantitatea de peste 20.000 de tone de grâu din roada anului 2017. Împrospătarea grâului alimentar e absolut necesară, reieșind din faptul că termenul de păstrare expiră în acest an, faptul care poate genera pierderi financiare esențiale pentru bugetul statului.

Agenția Rezerve Materiale (ARM) va fi autorizată să elibereze din rezervele de stat grâul alimentar în vederea împrospătării acestuia cu decalaj în timp sau titlu de împrumut până la 10 mai 2021 agenților economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic. După 10 mai 2021, în cazul lipsei solicintanților agenților economici, la procedură pot participa agenții economici din categoria depozitarilor sau alte categorii coordonate în prealabil cu Ministerul Agriculturii”, a anunțat Voicu în timpul ședinței Guvernului de miercuri.

Potrivit hotărârii adoptate, restituirea în rezervele de stat a grâului eliberat urmează a fi efectuată de beneficiari finali în roada anului curent, în aceeași cantitate și calitate, până la 1 octombrie 2021.

Criteriile de selectare a genților ecoomici și condițiile de elibrare a grâului din rezervele de stat vor fi reglementate în actul adminstrativ emis de ARM.

Potrivit deciziei Guvernului, eliberarea grâului se va afectua în bază de contract cu depunerea obligatorie a garanției financiare sau bancare, cuantumul căreia va asigura reîntregirea cantității de grâu de calitate scoasă din stoc, la prețul stabilit de comisia de mixtă pentru stabilirea prețului pentru bunurile din rezervele de stat.

„Securitatea alimentară este asigurată”

Potrivit ministrului Agriculturii, Ion Perju, eliberarea din rezervele de stata a acestei cantități de grâu nu va afecta în niciun fel securitatea alimentară a Republicii Moldova.

Acest subiect spre regret, a fost atras și pe platforma politicului. Unii deputați folosesc subiectul anume în acest scop. Spun din start că țara este asgiurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă, care va începe la 1 iulie”, a declarat oficialul în timpul ședinței Executivului.

Perju se arată încrezător că anul 2021 va fi unul bun în ce privește roada de grâu în Republica Moldova, făcând trimitere la condițiile meteorologice.

Ne vom putea împrospăta cu grâu de calitate în acest an”, a adăugat el.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a fost de părere că decizia de astăzi a Executivului „cu siguranță va avea un impact și asupra formării prețurilor pe piața internă la grâul alimentar și furajer”.

„Rog acești agenți economici să manifeste inters sporit pentru contractarea cantității necesare de grâu, pusă la dispoziție pe piața internă. Iar dacă până la 10 mai curent, nu se atestă epuizarea stocului propus din rezerva de stat, cantitatea rămasă va fi deschisă pentru achizție agenților economici din categoria depozitarilor. Important ca acest grâu să fie orientat exclusiv spre consumul intern, este absolut necesar să suținem la etapa actuală aceste sectoare prioritare”, a declarat Ciocoi.

Vezi și: video | Slusari cere Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat

Președinția a recomandat prelungirea interdicției de export a grâului

Amintim că și Președinția, după ședința Consiliului Suprem de Securitate de marți, 13 aprilie, a recomandat Executivului interimar să prelungească interdicția de exportare a grâului din rezerva de stat.

Precizăm că, Guvernul a aprobat la 30 martie proiectul de hotărâre care prevede interzicerea exportului de grâu din rezerva de stat, până la data de 12 aprilie 2021.

Decizia a fost luată după solicitarea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care, luni dimineață, 29 martie, a cerut, de urgență, Guvernului să impună resticții privind exportul de grâu din rezervele de stat. Ulterior, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a venit cu o reacție la cele spuse de președintă, susținând că informațiile sunt eronate și acuzațiile – nefondate.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button