fbpx

Ziua internațională a îmbrățișărilor, dar și cea mai deprimată zi din an. De câte hug-uri are nevoie omul pentru a supraviețui?

Ziua de 21 ianuarie are dublă semnificație. Astăzi, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua internațională a îmbrățișărilor, însă, tot astăzi este considerată și cea mai deprimată zi din an.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Celebra psihoteraeută americană Virginia Satir spunea că avem nevoie de 4 îmbrăţisări pentru a supravieţui, de 8 pentru a ne putea menţine şi de 12 pentru a creşte. Dacă numerele sunt sau nu corecte, nu s-a dovedit ştiinţific. Cert este însă că acest gest simplu aduce sănătate, aşa încât cineva s-a gândit să celebreze îmbrăţişarea invenând o zi de sărbătoare, într-o perioadă pe care alţii au considerat-o deprimantă.

Ziua internaţională a îmbrăţişărilor se celebrează încă din anii 1980, ideea fiind lansată pastorul american Kevin Zaborney, care încuraja enoriaşii să-şi arate sentimentele în public. Sărbătoarea îmbrăţişărilor a trecut repede graniţele Statelor Unite, fiind adoptată şi în alte ţări din Occident. În urmă cu un deceniu, un australian a lansat o campanie de „îmbrăţişări gratuite”. Un gest simplu, dar care – spun experţii – ne ajută să fim mai sănătoşi la trup şi minte.

De cealaltă parte, pesimiștii se închid astăzi în cameră și devin mai depresivi ca niciodată, datorită zilei denumită „Blue Monday”, care „a luat naștere” acum 14 ani. De fapt, la origine, „Blue Monday” e un concept ce aparţine unei agenţii de turism din Anglia, care a comandat şi un studiu în acest sens pentru a afla care sunt motivele pentru care oamenii sunt mai predispuşi la tristeţe în această zi. Cercetarea a arătat că, în general, în această perioadă a anului, oamenii ajung foarte uşor cu moralul la pământ pentru că au acumulat datorii în urma cheltuielilor pentru sărbătorile de iarnă.

„Formula” tristeţii din „lunea albastră”

În 2005, psihologul Cliff Arnall, fost profesor la Universitatea Cardiff din Marea Britanie, a venit cu o formulă menită să prezică cea mai deprimantă zi a anului.

[W+(D-d)] x TQ/M x NA

„W” reprezintă vremea, care de obicei este mohorâtă în a doua jumătate a lunii ianuarie. „D„ vine de la datoriile care se adună în sezonul de iarnă, cauzate de sărbători, dar şi de eventualele vacanţe, „d” înseamnă salariul, iar în unele cazuri angajaţii mai primesc leafa abia în februarie, deoarece au luat-o în avans înaintea sărbătorilor. „T” este timpul care a trecut de la Crăciun, iar „Q” înseamnă timpul scurs de când au fost stabilite rezoluţiile pentru Anul Nou, de regulă suficient pentru a fi deja încălcate. „M” semnifică nivelurile de motivaţie scăzute, iar „NA” – nevoia de a acţiona. Formula are însă doar un rol ilustrativ, fiind lipsită de vreo valoare ştiinţifică.

Remedii pentru comabaterea tristeţii

Există însă şi remedii cât se poate de simple pentru cei care simt că sunt victime ale fenomenului, iar ele pot fi aplicate pentru oricare altă „zi albastră” de pe parcursul anului. Specialiştii recomandă expunerea cât mai mult la lumină naturală, plimbările şi exerciţiile fizice. De asemenea, este benefic să ne îndreptăm atenţia către hobby-uri, fie că este vorba despre a vedea un film, a citi o carte sau a asculta muzică, dar şi să petrecem mai mult timp în compania persoane lor dragi, scrie adevarul.ro. Alimentaţia joacă un rol important în starea de spirit, iar produsele bogate în magneziu, mineral care reduce iritabilitatea, sunt de folos: legume cu frunze verzi (spanac, varză), seminţe, alune, avocado, boabe de soia, banana, ciocolată, lactate, fructe uscate şi ierburi aromatice (mărar, salvie, coriandru, busuioc).

Articole asemănătoare

Back to top button