fbpx

Zborul cu avionul vine cu riscuri nebănuite: Cum amplifică radiațiile riscul de cancer de piele

Cancerul de piele este cea mai comună formă de cancer întâlnită în SUA, unul din cinci americani fiind predispus la a dezvolta un tip de cancer în timpul vieții.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre cele mai populare metode de prevenire a acestui tip de cancer se numără protecția solară, evitarea expunerii excesive la soare și evitarea bronzului artificial la solar. Acum, doctorul dermatolog Joyce Park a dezvăluit un risc mai puțin cunoscut de cancer de piele într-un videclip recent postat pe TikTok și anume zborul cu avionul.

„Ar trebui să folosiți cremă cu protecție solară atunci când călătoriți cu avionul sau să trageți obloanele pe ferestre”, a spus Park, citând diferiți cercetători care au descoperit că zborurile dese expun pasagerii la riscul de a dezvolta cancer de piele mai târziu în viață, scrie AlephNews.

Un studiu constată că o oră petrecută în cabina de pilotaj a avionului crește seminficativ riscul de cancer

Un studiu a constatat că un zbor de 56,6 minute petrecute într-o cabină de pilotaj timp de 56,6 minute la o altitudine de 9144 m îi expune pe piloți la aceeași cantitate de radiații UV-A precum o sesiune de 20 de minute la solar. Lumina UV în exces din cabine poate deteriora ADN-ul din celulele pielii piloților, provocând ulterior cancer de piele, arată studiul.

De asemenea, ferestrele avioanelor blochează transmisia UV-B, dar nu și pe cea UV-A (lumină ultravioletă cu lungimi de undă mai mari decât ale UV-B). UV-A este asociat cu îmbătrânirea pielii  , iar UV-B provoacă arsuri solare, dar ambele sunt dăunătoare pielii și cresc riscul de cancer de piele. 

Articole asemănătoare

Back to top button