fbpx

Zaharova, după audit: „Gazprom” este un furnizor de încredere, iar Chișinăul trebuie să-și îndeplinească obligațiile

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu un comentariu, după ce Chișinăul a declarat că nu recunoaște datoriile față de Gazprom, îndemnând R. Moldova să evite politizarea chestiunilor practice în cadrul relațiilor bilaterale, cu un accent deosebit pe sectorul energetic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Maria Zaharova a menționat în mesajul său că „Gazprom” a formulat deja „o poziție clară cu privire la această chestiune, deoarece aceasta se află în competența sa”.

În plus, Maria Zaharova a adus în atenție faptul că „Gazprom” a fost un „furnizor de încredere” al resurselor energetice pentru Moldova de-a lungul decadelor, solicitând oficialilor de la Chișinău „să adopte o abordare responsabilă și echitabilă în îndeplinirea obligațiilor lor și să evite orice tentativă de politizare a chestiunilor practice în relațiile bilaterale, inclusiv în sfera energetică”.

Amintim că compania rusă a exprimat un dezacord categoric față de auditul efectuat de partea moldoveană cu privire la datoria istorică a AO „Moldovagaz” față de „Gazprom” și a reiterat determinarea sa de a-și apăra drepturile legale prin orice mijloace disponibile.

Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, în contextul recentelor declarații ale oficialilor din Chișinău cu privire la „absența unor dovezi documentare” referitoare la presupusele datorii ale Moldovei către PAO „Gazprom” pentru livrările de gaz natural rusesc.

Miercuri, 6 septembrie, într-o conferință de presă susținută de către ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, au fost dezvăluite rezultatele auditului asupra pretinsei datorii de la „Moldovagaz”, care însumase inițial 709 milioane de dolari. Conform declarațiilor ministrului, acest audit a scos la iveală că Republica Moldova trebuie să achite o sumă mult mai mică, de numai 8,6 milioane de dolari.

Articole asemănătoare

Back to top button