fbpx

Auditul datoriei istorice pretinse de Gazprom. Ministrul Energiei: R. Moldova trebuie să achite doar suma de 8,6 mil. USD

Astăzi, 6 septembrie, într-o conferință de presă susținută de către ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, au fost dezvăluite rezultatele auditului asupra pretinsei datorii de la „Moldovagaz”, care însumase inițial 709 milioane de dolari. Conform declarațiilor ministrului, acest audit a scos la iveală că Republica Moldova trebuie să achite o sumă mult mai mică, de numai 8,6 milioane de dolari.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Victor Parlicov a explicat că, inițial, datoria totală se ridica la aproximativ 756 de milioane de dolari. Cu toate acestea, în urma plăților efectuate către Moldovagaz la finele lunii martie 2022, suma datoriei s-a redus la aproximativ 709 milioane de dolari. Această cifră reprezintă, în esență, aproximativ 1000 de dolari pentru fiecare familie de consumatori din Republica Moldova.

Ministrul Energiei a subliniat că pentru cea mai mare parte din această datorie, fie nu au fost prezentate documente confirmative, fie aceasta nu este executabilă. El a adăugat că auditorii au solicitat atât de la Moldovagaz, cât și de la Gazprom documente care să confirme legitimitatea și justificarea acestei datorii, dar aceste documente nu au fost furnizate.

Astfel, Republica Moldova a propus Gazpromului să achite suma redusă de 8,6 milioane de dolari. Autoritățile moldovenești așteaptă răspunsul Gazprom în privința acestei oferte.

Datoria pretinsă de Gazprom a fost adusă în atenția publică în octombrie 2021, în timpul negocierilor dintre Republica Moldova și Gazprom pentru semnarea unui nou contract de livrare a gazelor. La acea vreme, Gazprom a cerut despăgubiri de peste 700 de milioane de dolari, condiționând semnarea noului contract de achitarea treptată a acestor datorii.

În replică, Republica Moldova a anunțat că va efectua un audit internațional asupra acestor datorii, dar termenul pentru finalizarea acestui audit a fost amânat de mai multe ori, inclusiv din cauza lipsei de companii internaționale interesate să-l efectueze, având în vedere contextul conflictului din Ucraina.

Abia în august 2022, au fost contractate două companii din Norvegia și Marea Britanie pentru a realiza acest audit. În iulie, anul curent, ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a anunțat că raportul privind auditul extern al datoriei către Moldovagaz urma să fie transmis în viitorul apropiat către Gazprom.

Datoria de peste 700 de milioane de dolari pe care o pretinde Gazprom ar fi compusă din datorii istorice acumulate încă din mijlocul anilor 90 ai secolului trecut. Aceste datorii s-ar fi format din cauza neplății de către Republica Moldova a unor cantități de gaze, la care s-au adăugat penalități. De asemenea, o altă parte a datoriei ar fi provenit din devierile tarifare, în sensul că autoritățile de reglementare din Republica Moldova nu ar fi ajustat tarifele la timp. În plus, o parte din datorie s-ar fi acumulat în urma construcției sediului Moldovagaz.

Pe lângă această datorie, Gazprom pretinde și aproximativ 8 miliarde de dolari pentru gazul consumat de regiunea separatistă de stânga Nistrului, pentru care autoritățile separatiste nu plătesc. Această datorie nu este recunoscută de către autoritățile de la Chișinău.

Articole asemănătoare

Back to top button