fbpx

video | Spînu: „Miercuri avem noi discuții la St. Petersburg”. Formulele de preț propuse Gazprom-ului

Următoarea rundă de negocieri privind un eventual contract de furnizare a gazelor naturale de către Gazprom Republicii Moldova va avea loc miercuri, la Sankt Petersburg, Rusia. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni la Guvern, în care a precizat că miercuri va discuta cu șeful Gazprom, Alexei Miller.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Formulele propuse de Republica Moldova

Andrei Spînu susține că Republica Moldova solicită un preț pentru livrarea gazelor naturale similar celui acordat altor state din regiune care au semnat recent, cu Gazprom, contracte pe termen lung de livrare a gazelor.

Propunerea Republicii Moldova este ca prețul să fie stabilit în funcție de cotația la bursă pentru contractele anuale sau o formulă mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului.

Miercuri voi merge acolo să continui discuția pornind de la propunerile menționate mai sus”, a declarat Spînu, menționând că Guvernul, Parlamentul și Președinția lucrează într-o echipă pentru ca R. Moldova să aibă gaze naturale și să iasă din această criză cu demnitate.

Amintim că Gazprom pune condiția ca Republica Moldova să achite o datorie de 433 de milioane de dolari americani pentru gazul furnizat în lunile septembrie și octombrie, care includ și penalități pentru întârzierea plăților. În cazul achitării acestei datorii, Gazprom este gata să prelungească contractul de livrare a gazelor. În caz contrar, livrarea gazelor naturale în Republica Moldova va fi sistată începând cu 1 decembrie curent.

Vezi și: Spînu descrie oferta Gazprom: E mai dezavantajoasă decât altele, dar ne dorim noi negocieri

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Back to top button