fbpx

Gazprom avertizează cu sistarea livrării de gaze de la 1 decembrie, dacă R. Moldova nu-și achită o datorie

Gazprom pune condiția ca Republica Moldova să achite o datorie de 433 de milioane de dolari americani pentru gazul furnizat în lunile septembrie și octombrie, care includ și penalități pentru întârzierea plăților. În cazul achitării acestei datorii, Gazprom este gata să prelungească contractul de livrare a gazelor, scrie ria.ru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În caz contrar, Serghei Kuprianov, reprezentantul companiei ruse, livrarea gazelor naturale în Republica Moldova va fi sistată începând cu 1 decembrie curent.

„Gazprom e gata să semneze contractul de livrare a gazelor pentru luna noiembrie în cazul în care partea moldovenească va achita integral suma pentru gazele furnizate în perioada septembrie-octombrie”, a spus el.

Potrivit lui Kuprianov, criza energetică din Republica Moldova a apărut din cauza acțiunilor autorităților moldovene.

În plus, susține Gazprom, datoria totală a R. Moldova pentru gaze este de 709 milioane de dolari.

De asemenea, reprezentantul Gazprom a spus că nu înţelege de ce autorităţile de la Chișinău ar intenționa să lichideze compania Moldovagaz, cea prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chişinău.

„Oferta Gazprom nu e în avantajul cetățenilor”

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ofertă propusă în prezent de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor Republicii Moldova.

„Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a scris Spînu.

„Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversificăm sursele de aprovizionare.

În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”, a adăugat Andrei Spînu, anunțând că luni, 25 octombrie, va susține o conferință de presă la acest subiect.

Amintim că Parlamentul a instituit, la propunerea Guvernului, stare de urgență în R. Moldova pentru perioada 22 octombrie – 20 noiembrie.

Vezi și: video | Parlamentul va institui stare de urgență pentru achiziția rapidă de gaze naturale din surse alternative. Gavrilița: Presiunea din țevi e la limita critică

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button