fbpx

video | R. Moldova, prin ochii unui vlogger român: „Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”

Un vlogger din România, venit în Republica Moldova, a prezentat, într-un clip, centrul Chișinăului, a relatat statistici interesante despre țara noastră și a amintit despre mai multe evenimente istorice, care au avut loc pe aceste meleaguri. Cosmin Avram, însoțit de partenera sa, a făcut o plimbare lungă pe străzile capitalei, comentând mai multe aspecte care i-au părut interesante. „Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”, a menționat tânărul, în vloggul său, scrie SHOK.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”

„Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa, pentru că toată lumea spune asta, deși statisticile din 2023 arată că nu este așa. Moldova este peste Cosovo, recunoscut ca stat suveran de 97 de state membre ONU”, a menționat .

„Am găsit aceste trepte, care arată impresionant”

Cosmin Avram și-a început vloggul de pe scările din Parcul Valea Trandafirilor: „Am găsit aceste trepte, care arată impresionant, în apropiere de hotel, și am decis să încep acest clip aici. Pe lângă asta, am văzut că acest proiect este finanțat de Sectorul 1 al municipiului București”.

„Sunt multe ambasade pe această stradă, dar și clădiri abandonate”

„Vedem foarte multe clădiri restructurate. Chișinăul este și cel mai mare oraș al țării, aici trăiesc peste 636 de mii de persoane. Orașul datează din 1420, în mare parte a fost distrus în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, dar și de un cutremur produs în 1940, fiind reconstruit de sovietici. Sunt multe ambasade pe această stradă, dar vedem și clădiri abandonate”, a observat vloggerul, plimbându-se pe strada Alexei Mateevici.

„Războiul din Ucraina a scos Moldova din anonimat”

„Să știți că războiul din Ucraina a scos Moldova din anonimat, pentru că una dintre cele mai sărace țări din Europa primește acum ajutor și atenția Occidentului”, susține Cosmin.

„Moldova este cunoscută, în Vest, mai mult ca o sursă exotică de vinuri ieftine”

„La mai bine de 30 de ani de când și-a câștigat independența față de URSS, Republica Moldova este cunoscută, în Vest, mai mult ca o sursă exotică de vinuri ieftine și poate ca una dintre cele mai sărace țări din vecinătatea UE. Acest lucru s-a schimbat pentru că 35 de de state inclusiv din UE, dar și SUA, Canada, Japonia și 15 instituții financiare s-au angajat să asigure Moldovei un ajutor de peste 100 de milioane de euro”, povestește vloggerul, pentru urmăritorii săi.

„Dacă nu am vedea scris în limba rusă, pe unele blocuri, nu am spune că am plecat din România”

„Dacă nu am vedea scris prin unele blocuri în rusă sau nu am auzi limba rusă din când în când, nu am spune că am plecat din România”, a constatat Cosmin.

„Chișinăul pare un oraș în plină dezvoltare, care vrea să intre în UE cu orice preț”

Vloggerul, alături de partenera sa, a făcut o plimbare și prin centrul Chișinăului. Ajuns în fața Teatrului Național Mihai Eminescu din centrul capitalei, acesta a menționat: „Până acum pare un oraș în plină dezvoltare, care vrea să intre în UE cu orice preț. Iată și Primăria, am găsit și Poșta, foarte multe magazine, unele chiar scumpe”.

„Sunt multe clădiri care mai păstrează urmele comunismului”

Cuplul a trecut și pe lângă sediul Procuraturii Generale și cel al Curții de Conturi: „Sunt multe clădiri ca și aceatsa, care mai păstrează urmele comunismului. Avem acolo în depărtare secera și ciocanul. Arată foarte frumos aceste clădiri”.

„Centrul și zonele turistice arată foarte frumos, spre deosebire de alte țări care sunt deja în UE”

„Centrul și zonele turistice arată foarte frumos, spre deosebire de alte șări care sunt deja în UE, pe care le-am vizitat și nu se prezentau atât de bine la prima vedere. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este foarte bine pus la punct, cu trotuar lat pe ambele părți, cu piste pentru biciclete și trotinete electrice. Sunt foarte multe magazine în care se vinde aur și bijuterii”, a constatat Cosmin.

„Parcurile sunt îngrijite și arată foarte bine, dar nu toată Moldova arată așa și nici toată capitala”

Cei doi turiști au ajuns și în fața clădirii Guvernului RM, dar și a Parlamentului: „Vedem și steagul UE peste tot în oraș. În imediata apropiere a Parlamentului l-am găsit și pe domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare. Cred că e al treilea parc pe care îl văd în această zonă, toate sunt îngrijite și arată foarte bine. Cât de frumos arată fântâna arteziană, păcat că nu este apă. Am găsit foarte multe personalități din România în acest parc. Această zonă arată foarte bine, dar nu toată Moldova arată așa și nici toată capitala. Am venit cu mașina din România, străzile arată nu tocmai bine”.

„Moldova ar fi fost locuită cu până la 1,2 milioane de ani în urmă. Știați despre acest lucru?”

Cosmin Avram a vorbit și despre trecutul istoric al țării noastre, amintind despre mai multe evenimente însemnate.

„Se presupune că Moldova ar fi fost locuită cu până la 1,2 milioane de ani în urmă. Chiar sunt curios, știați despre acest lucru? În 2010 au fost dezgropate unelte din silex, despre care se crede că au o vechime cuprinsă între 800 de mii și 1,2 milioane de ani”, a relatat vloggerul.

„Prețurile nu sunt atât de mici. Este ciudat, pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa”

Cosmin Avram a promis că va reflecta și care este costul vieții în Moldova, în următoarele sale clipuri: „Din câte am văzut, prețurile nu sunt atât de mici cum m-aș fi așteptat. Este ciudat, pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa”.

„Cum ne îndepărtăm de centru, lucrurile se schimbă și nu în bine”

„Cum ne îndepărtăm de centru, lucrurile se schimbă și nu în bine. Prin spatele blocurilor, trotuarele au nevoie de puțină atenție. Este curățenie și aici”, a observat vloggerul din România.

„Mașini parcate pe trotuare, nu ai pe unde să mergi prin anumite zone”

Acesta a constatat o problemă întâlnită frecvent și în România: „Lipsa locurilor de parcare și mașini parcate pe trotuare, nu ai pe unde să mergi prin anumite zone”.

„Seara, în oraș apare și traficul infernal. Străzile sunt blocate, pur și simplu”

„Cum vine seara, în oraș apare și traficul, care este infernal în centru. Străzile sunt blocate, pur și simplu”, a adăugat Cosmin.

„Se consumă foarte mult alcool aici. Moldova are cea mai mare cramă din Europa și cea mai mare colecție de vinuri din lume”

Vloggerul a menționat și unele statistici interesante:

„Știm cu toții că în această parte a Europei se consumă foarte mult alcool. Am găsit câteva date foarte interesante, publicate de OMS, care arată că un cetățean moldovean consumă în medie 16,8 litri de băuturi alcoolice”.

Pe vremea când făcea parte din URSS, Moldova era cea mai dens populată republică. Acum, lucrurile s-au schimbat, pentru că din păcate, și această țară rămâne fără tineri. Din 2007, potrivit statisticilor, numărul studenților din universități a scăzut de la 128 de mii la puțin peste 50 de mii.

Cea mai mare cramă din Europa se află în Cricova – are 80 de km pătrați și găzduiește 40 de milioane de litri de vin.

Mai este și podgoria de la Mileștii Mici, care are un complex de galerii cu o lungime de aproape 250 km. Tot acolo este și cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle.

R. Moldova este al 20-lea cel mai mare producător de vinuri din lume și al 14-lea cel mai mare exportator”.

„Gradul de urbanizare este mai aproape de țările din Africa de Vest decât de cele europene dezvoltate”

„Din păcate, Republica Moldova rămâne una dintre cele mai sărace state din Europa, iar gradul de urbanizare este mai aproape de țările din Africa de Vest decât de cele europene dezvoltate. Acest lucru se arată într-un clasament al ONU – gradul de urbanizare al Moldovei este puțin peste 42%”, a adăugat vloggerul.

Articole asemănătoare

Back to top button