fbpx

video | Maia Sandu anunță următorul plan al Rusiei: Acțiuni violente și luare de ostatici

Președinta Maia Sandu a susținut luni, 13 februarie, un briefing de presă în care a declarat că declarațiile Președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent,” a menționat președinta.

Maia Sandu a menționat că în toamna anului 2022 accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a spus președintele.

Șefa statului a mai relatat că implicați ar fi membri ai Partidului Șor, persoane cunoscute pentru legături cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc și veterani.

„Scopul este răsturnarea ordinii constituționale, pentru a pune țara la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul din Ucraina”, a mai menționat președinta.

În context, Sandu a cerut Parlamentului să adopte proiectele necesare pentru ca Procuratura și SIS să aibă la dispoziție măsuri de intervenție.

„Toți care participă la aceste acțiuni și toți cei care îi protejează trebuie să fie trași la răspundere”, a punctat Sandu.

Amintim că în această săptămână, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în fața Consiliului European că autoritățile ucrainene au interceptat un plan rusesc de preluare a controlului asupra Republicii Moldova. Liderul de la Kiev precizat că Maia Sandu a fost informată despre acest plan.

SIS a confirmat informațiile din declarațiile lui Zelenski, iar Președinția Republicii Moldova a venit și ea cu unele precizări.

Kremlinul a negat informațiile despre „planul Moscovei de a distruge R. Moldova”.

Vezi și: Ministra Revenco, despre declarația lui Zelenski cu privire la planul Rusiei în R. Moldova: „Nu este o noutate pentru noi”

Articole asemănătoare

Back to top button