fbpx

Ultima oră | Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor. Amintim că Guvernul a expediat Curții sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului Șor, având argumente concludente că această formațiune încalcă legislația Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Decizia de a examina verificarea legalității Partidului politic Șor a fost luată după sesizarea Guvernului. Potrivit autorităților, există argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Inițiativa Ministerului Justiției a fost calificată de către Partidul Șor ca fiind „încă un abuz grav din partea guvernării PAS”.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care acest partid era acuzat că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova, fiind finanțat din exterior și sprijinit de către serviciile secrete rusești.

În sesizare se mai menționa că, la toate scrutinele la care a participat, Partidul Șor a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală.

În replica, Ilan Șor, a declarat că aceste acțiuni ale Guvernării ar fi din cauza că formațiunea pe care o conduce s-ar bucura de popularitate, precizând că partidul nu va fi scos niciodată în afara legii.

Potrivit sesizării Executivului, activitatea Partidului Șor este contrară statului de drept și pune în pericol suveranitatea și integritatea țării.

Potrivit Ministerului Justiției, deputații acestei formațiuni pot activa în calitate de deputați independenți, în timp ce Ministerul Justiției se va adresa în instanță pentru radierea definitivă a acestui partid.

Totodată, Înalta Curte a mai decis că reprezentanții și membrii Partidului Șor, care exercită mandate reprezentative în unitățile administrativ teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni.

Șeful Legislativului, Igor Grosu, a menționat că „un stat slab și sărăcit începe cu corupția din partide. Un stat de drept este acela unde hoții stau la pușcărie, nu fac politică”.

La rândul său, Marina Tauber a declarat după ședința Curții Constituționale, că decizia instanței este una rușinoasă.

„Încă o dată devenim vestiți în toată lumea prin faptele rușinoase, prin fapte de corupție, de fărădelegi și precedente care creează situații foarte periculoase și noi cu Dvs o să mai vedem și o să mai auzim consecințele deciziei de astăzi”.

Ședința Curții Constituționale în timpul căreia este examinată sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor a avut loc luni, 19 iunie.

Amintim că Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare, găsindu-l vinovat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Articole asemănătoare

Back to top button