fbpx

Ucraina cere scuze României pentru manualele tipărite în „limba moldovenească” în loc de „limba română”

Premierul Ucrainei a trimis o scrisoare lui Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, în care își cere scuze pentru situația cu manualele în care apare sintagma „limba moldovenească” în loc de „limba română”, deși există o decizie a țării vecine în acest sens.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Antena 3 CNN, guvernul de la Kiev a explicat că acele manuale au fost tipărite înainte de momentul în care se luase decizia și acest lucru va fi îndreptat.

„Informațiile apărute în mass-media referitoare la manualele tipărite se referă la exemplarele care au primit aprobarea pentru imprimare în luna mai a anului curent. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite în timpul verii, înainte de adoptarea hotărârii de a renunța la utilizarea termenului de limba moldovenească”, precizează oficialii de la Kiev într-un comunicat oficial.

Ministrul Educației și Științei din Ucraina a precizat pe rețeaua X, fostă Twitter, că ministerul „a oprit orice producție suplimentară a acestor manuale. În plus, se lucrează la un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.”

Amintim că prim-ministrul român Marcel Ciolacu a venit cu o reacție după ce în Ucraina au apărut manuale în „limba moldovenească”. Oficialul a explicat că, deși există acorduri cu autoritățile de la Kiev privind recunoașterea limbii române ca limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina, implementarea totală a deciziilor este îngreunată de conflictul din regiune.

Articole asemănătoare

Back to top button