fbpx

Termenul de redactare a actelor judecătorești ar putea fi extins până la 45 de zile

Termenul de redactare a documentelor ar putea fi extins până la 45 de zile. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de marți, raportul asupra unui proiect de modificare a mai multor acte normative, pentru cea de-a doua lectură.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, proiectul fiind elaborat de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.

„Documentul include modificarea dispozițiilor legale care constituie premisa redactării unor hotărâri judecătorești de calitate, înlăturând posibilitatea ca termenul de la moment stabilit de lege să devină un element de presiune asupra judecătorului”, se arată în nota informativa a proiectului.

În același timp, autorii proiectului susțin că termenul actual nu este suficient pentru redactărea hotărârii, în contextul în care magistrații sunt nevoiți să studieze și alte dosare.

„Astfel, pentru realizarea acestor cerințe, judecătorul are nevoie de timp util care să permită combinarea redactării hotărârii, cu studierea altor dosare, legislației, jurisprudenței, doctrinei, organizarea și pregătirea ședințelor de judecată, inclusiv cu examinarea eficientă și în termeni rezonabili a cauzelor judiciare, precum și cu respectarea dreptului la odihnă, viață privată și de familie a judecătorilor”, argumentează autorii.

Proiectul de lege urmează a fi votat în lectura a doua de Legislativ.

De menționat este faptul că, anterior, opoziția parlamentară a privit critic inițiativa.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button